AktualnoUrednički izbor

EXCELSA NIKAKO DO ZAKUPCA Ljetnikovac Pucić i dalje prazan, pandemiju iskoristili za obnovu

EXCELSA NIKAKO DO ZAKUPCA Ljetnikovac Pucić i dalje prazan, pandemiju iskoristili za obnovu

Ljetnikovac Pucić na Pilama neće tako skoro dobiti novog zakupca. Postupak davanja u zakup ovog atraktivnog prostora i dalje je ‘u mirovanju’. Anto Rusković, direktor tvrtke Excelsa nekretnine koja je vlasnik ljetnikovca, istaknuo je za DuList da ‘u ovom trenutku postupak davanja u zakup ove zgrade nije u tijeku’. Iskoristili su, naime, još jednu pandemijsku godinu za provođenje druge faze restauratorsko-konzervatorskih radova, a koja će trajati idućih pola godine.
-Kako je početkom ove godine postalo jasno da nas čeka još jedna gospodarski loša godina, to smo vrijeme odlučili iskoristiti za drugu, ujedno i posljednju fazu restauratorsko-konzervatorskih radova na ljetnikovcu Pucić. Prva faza restauratorsko-konzervatorskih radova odnosila se je na prostor stubišta, a učinjena je u proljeće 2018. godine. Druga faza ovih radova odnosi se na prostorije na prvom katu, a trajat će ukupno sedam mjeseci – istaknuo je u odgovoru Rusković.

Traže novog zakupca od 2019.
Excelsa nekretnine, tvrtka u vlasništvu obitelji Lukšić, novog zakupca za atraktivan prostor blizu povijesne jezgre traži od listopada 2019. godine, a nakon što su se iz njega iselili turski poduzetnici, bivši zakupci iz tvrtke Intermediator. Excelsa nekretnine su raskinule ugovor o zakupu jer ‘društvo Intermediator nije ispunjavalo svoje preuzete obveze’. Ugovor o zakupu s turskim poduzetnicima bio je sklopljen na rok do kraja 2027., a od njih su Excelsa nekretnine naplatile sva potraživanja. Novi je natječajni postupak za zakupca privremeno prekinut u ožujku prošle godine, a razlog je, naravno, bila pandemija koronavirusa.
— Nastupanje pandemije bolesti COVID-19 te neizvjesnost u odnosu na njen utjecaj na domaće i međunarodno gospodarstvo, posebno turizam, privremeno su prekinuli postupak davanja u zakup ove nekretnine – rekao je bio Rusković za DuList u kolovozu prošle godine. U godišnjem izvješću tvrtke za 2019. godinu istaknuto je kako je nakon obavljanja nužnih popravaka ljetnikovac oglašen na tržištu za davanje u zakup, no da su postupak i pregovori vođeni s potencijalnim zakupcima prekinuti ‘tijekom ožujka 2020. godine iz već spomenutih razloga’. Prije nego što su prekinuli natječaj, iz Excelsa nekretnina su za DuList istaknuli kako su odbili tri ponude. Rusković je tada naveo da ponuđene djelatnosti ne bi dovoljno dobro pristajale objektu kakav je ljetnikovac Pucić, a istovremeno ne bi ni donosile novu vrijednost ponudi Dubrovnika, niti u odnosu na turiste niti u odnosu na građane. Ono što su možda građani očekivali, a neki i načuli, bilo je ponovno otvaranje dm-a na Pilama. No, Rusković nam je prije prestanka natječaja istaknuo kako dm nije pokazao interes.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 17. ožujka 2021.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist