Hrvatska

Event industrija odgovorila na istupe turističkih udruga i epidemiologa

Event industrija odgovorila na istupe turističkih udruga i epidemiologa

Odbor za event industriju udruge Glas poduzetnika ovim putem ističe da shvaća da aktualna epidemiološka situacija svakako zaslužuje pozornost i oprez te odgovorno ponašanje svih građana, a naročito onih koji predstavljaju organizatore događanja, koncerata, festivala te općenito okupljanja kojima prisustvuje veći broj ljudi. Organizatori evenata svjesni su složenosti situacije te su u tom smislu spremni odgovorno primijeniti sve važeće epidemiološke mjere, a posebice osigurati da svi posjetitelji koji prisustvuju događanjima spadaju u jednu od tri kategorije – da su cijepljeni, testirani ili da su preboljeli covid-19.
Međutim, upravo zbog te spremnosti, odgovornosti i predanosti organizatori evanata i djelatnici u event industriji ne mogu više šutjeti i promatrati neprestane istupe pojedinih epidemiologa i voditelja lokalnih stožera koji ne posustaju u širenju histerije upravo oko segmenta djelatnosti event industrije. Nemoguće je ne reagirati na proturječne informacije, dizanje nepotrebne panike i neargumentirano prozivanje festivala, koncerata, partyja, noćnih klubova i sličnog. Naime, ukoliko važeće mjere propisuju da je moguće okupljanje bez mjera, pod uvjetom da svi posjetitelji zadovoljavaju gore navedene uvjete, takve događaje treba poticati, a ne stigmatizirati. Event industrija jedina je gospodarska grana u Hrvatskoj koja je paralelno s uvođenjem COVID potvrda primijenila provođenje iste bez prijelaznog razdoblja i vremena prilagodbe, a mnogi koncerti i festivali su otkazani jer su prodavali ulaznice prema važećim mjerama iz lipnja koje nisu uključivale primjenu COVID potvrda.
Žele napomenuti da je upravo implementacija COVID potvrda na eventima jedna od glavnih motivacija mlađoj populaciji za cijepljenje. Event industrija kao takva, svjesna situacije i problema, vjerojatno je i jedna od djelatnosti s najvećom stopom procijepljenosti zaposlenika u državi. Ako se dovede u pitanje sloboda mladih da se okupljaju uz poštivanje propisanih mjera i primjenu COVID potvrda, bojimo se da će doći do toga da će se mnogi zapitati zašto bi se uopće cijepili.
– Naš je stav da niti jedan sustav, pa tako ni ovaj, ne može počivati na mišljenima pojedinaca, jednostranim izjavama i poduzimanjima ili neujednačenoj praksi, pogotovo kada se radi o ograničavanju Ustavom Republike Hrvatske zajamčenih prava, kao što su pravo na okupljanje i pravo na rad. Pravila u takvim situacijama moraju biti jasna, transparentna i jednako primjenjiva na sve. Kao što smo kroz razdoblje koronakrize pokazali i dokazali, mi smo ta pravila spremni poštivati, vjerujući u stručnost stožera i ljudi koji ga čine, ali je apsolutno neprihvatljivo da se jedna cijela industrija stigmatizira kroz glasne izjave pojedinaca kojima je cilj ponovno zatvaranje kompletne jedne industrije – rekao je Adnan Mehmedović, koordinator Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika.
Podsjetimo, upravo je event industrija jedan od pokretača sektora kulturnih i kreativnih industrija, koje s više od 22 milijarde kuna i 17.000 zaposlenika čine 6,3 % BDP-a. Također, event industrija je veliki turistički generator za Hrvatsku s oko 1 milijun posjetitelja prije pandemije, što domaćih, a što stranih, a manifestacije su najbolji promotori destinacija na kojima se održavaju. Važno je istaknuti i da se posjetitelji manifestacija u prosjeku zadržavaju u Hrvatskoj do sedam dana.
Od mjeseca lipnja 2021. godine, kada je na snagu stupila odluka kojom se ponovno dopušta održavanje kulturnih manifestacija uz pridržavanje epidemioloških mjera, održano je preko stotine koncerata, manifestacija i festivala na otvorenom bez ijednog evidentiranog slučaja zaraze posjetitelja virusom, pa se kao industrija s pravom pitaju zašto ih se konstantno proglašava glavnim krivcem i problemom pandemije.
Tu svakako treba naglasiti da su velike kulturne manifestacije i festivali, poput INmusic festivala, Ultra Europe, Fresh Island festivala, Sonus festivala, Adventa, Sea Star festivala i brojnih drugih koji su u Hrvatsku dovodili stotine tisuća posjetitelja, otkazani drugu godinu zaredom.
– Stoga pozivamo Nacionalni stožer Civilne zaštite da poduzme dodatne napore kako bi se uskladilo djelovanje implementacije važećih mjera, promicanja odgovornog ponašanja i cijepljenja. Želimo, naime, istaknuti kako smo zajedno u ovoj teškoj situaciji i kako bez suradnje, međusobnog uvažavanja i odgovornog ponašanja svih građana neće biti moguće dočekati dan kada ćemo opet moći živjeti i raditi kao nekada prije pandemije. U tom smislu smatramo kako je nužno da i jedni i drugi radimo na podizanju svijesti o odgovornosti i izoliramo istupe i postupanja neodgovornih pojedinaca, s koje god strane oni dolazili. Nastavno na to, pozivamo i molimo medije da kod prenošenja izjava pojedinaca kojiima je u cilju zatvaranje jedne kompletne branše i industrije, pozovu i drugu stranu za mišljenje i izjavu. U ovim teškim vremenima jedino što tražimo od svih uključenih subjekata jest da budemo odgovorni i vodimo računa o zajedničkom zdravlju i egzistenciji – zaključili su.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović