Aktualno

‘EUROPSKI SAN JE UGROŽEN’ Budućnost Europe ovisi o mladim ljudima i njihovim pogledima

eu rasprava s gradjanima suica 2

Panel rasprava s građanima pod nazivom ‘Pripremajući se za sutrašnjicu: globalna i regionalna uloga Europske unije’ održana je ovog ponedjeljka u Lazaretima. U radu ove konferencije posvećene uključivanju građana u promišljanja o budućnosti Europe, sudjelovao je i gradonačelnik Mato Franković, a u ulozi panelista sudjelovali su potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Španjolske g. Gonzales-Barba Pela i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH Andreja Metelko-Zgombić, te zainteresirani studenti i mladi putem online prijenosa.
Gradonačelnik Franković ovom prigodom obratio se sudionicima skupa, izrazivši zadovoljstvo što se panel održava upravo u povijesnom kompleksu Lazareti, nekadašnjoj karanteni, obnovljenom bespovratnim sredstvima Europske unije. Uključivanje mladih u dijalog o budućnosti Europe i europskih institucija ocijenio je izuzetno pozitivnim.
– Kada se spomene riječ ‘politika’, većina mladih ljudi pomisli na nešto iznimno negativno i loše. Nažalost, to je ostavština prošlosti. Politika je zapravo nešto potpuno drugo, a najjednostavnije je možemo opisati kao služenje javnosti. Kada govorimo o dužnostima političara, pojedinci se trebaju odreći privatnog interesa i brinuti se isključivo o javnom, što nažalost nije uvijek slučaj. Zbog toga je na nama, mladim generacijama političara, promijeniti percepciju i pokazati na našem primjeru da politika može biti i bit će služenje građanima. Budućnost Europe ovisi o mladim ljudima i njihovim pogledima kako Europa treba izgledati za 10, 15, 20 ili 50 godina i to je ono čemu trebamo težiti – naglasio je gradonačelnik Franković te poželio sudionicima uspješan rad.
Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ujedno i supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe, osvrnula se na važnost konferencije u kontekstu daljnjeg razvoja demokratskog dijaloga unutar Europske unije.
– Naš europski san je ugrožen, važno je da redovito procjenjujemo gdje smo i u kojem smjeru želimo ići, a ova konferencija će nam u tome pomoći. Demokracija kontinuirano evoluira, stoga političari koji donose odluke moraju prigrliti demokratske promjene, evoluirati zajedno s njima i ohrabriti uključivanje građana – kazala je potpredsjednica Šuica, istaknuvši kako se ne može očekivati da građani čekaju četiri do pet godina da bi svoje stavove izrazili na izborima.
Uslijedio je razgovor s publikom koja je sudjelovala i online – studentima, predstavnicima udruga mladih, civilnog društva, i drugih zainteresiranih. Panel-rasprava održana je u zajedničkoj organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova, Europske unije i suradnje Kraljevine Španjolske.
U razgovoru s građanima, koji se organizira u sklopu aktivnosti koje se provode u okviru Konferencije o budućnosti Europe, namjera je potaknuti promišljanja i raspravu, posebno među mladima, o pitanjima poput trebamo li snažnu geopolitičku Europu i koja je strateška važnost politike proširenja za Europsku uniju u cjelini.

Pročitajte još

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist