Aktualno

EUROPSKI DAN ŽRTAVA KAZNENIH DJELA DEŠA Dubrovnik dio sustava pomoći i podrške

EUROPSKI DAN ŽRTAVA KAZNENIH DJELA DEŠA Dubrovnik dio sustava pomoći i podrške

Europski dan žrtava kaznenih djela obilježava se u srijedu, 22. veljače. DEŠA Dubrovnik je dio sustava pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela koji je uspostavljen u Republici Hrvatskoj kroz Mrežu podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela. Mrežu čini 11 organizacija civilnog društva, koje pružaju besplatnu pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinama svih kaznenih djela na području 13 županija u Hrvatskoj. Cjelokupni program je omogućen zahvaljujući podršci Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške.

U razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosina 2022. godine u sklopu Mreže na nivou Hrvatske pruženo je 28 160 različite usluge za 28 106 različitih oblika usluga za 3340 korisnika/ca (83 posto žena i 17 posto muškaraca). U 2022. godini došlo je do porasta broja korisnika/ca za 47 posto u odnosu na 2021. godinu, a broja pruženih usluga za 37 posto.

DEŠA Dubrovnik je u razdoblju od kraja 2016. pa do kraja 2022. pružila 2047 usluge za 248 korisnika/ce. U budućnosti će DEŠA s partnerima raditi na pružanju pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela kroz pružanje osnovnih informacija i emocionalne potpore, psihosocijalne i savjetodavne pomoći, pratnjom na sud i druge relevantne institucije. Kroz druge oblike usluga radit će na senzibilizaciji i informiranju javnosti o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Republici Hrvatskoj.

Obratite nam se s punim povjerenjem na telefonski broj 020 311 625 svaki radni dan od 8 do 16 sati, pismenim putem na e-mail info@desa-dubrovnik.hr ili osobnim dolaskom u prostorije DEŠE u Lazaretima, Frana Supila 8, Dubrovnik – poručili su iz Deše Dubrovnik.

Više informacija o radu Mreže i uslugama koje su dostupne objavljeno je na službenoj stranicu Mreže.

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas, međutim, za to iskustvo nitko nije dovoljno pripremljen. Uz to, u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju, a procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilo, a prvenstveno kako bi se umanjio strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava 2012/29/EU koja propisuje da odnos prema žrtavama mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran, a u Hrvatskoj ju u bliskoj suradnji s državnim institucijama provodi spomenuta Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela.

 

Foto: DEŠA Dubrovnik

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist