DuList INSlušni aparat

Europska prijestolnica metal kulture

Europska prijestolnica metal kulture

Vožnjom preko fascinantne tri­deset-kilometarske brane Afslu­itdijk, oglednog primjera nizozemske snalažljivosti i inženjerstva stiže se u Friziju – prostranu i plodnu dolinu poznatu po svojim govedima, siru i iznimno visokom stanovništvu koje je čak i Dante Alighieri koristio kao mjernu jedinicu visine Sotone u svo­joj ‘Božanstvenoj komediji’.

Posred te zelene doline, između desetaka farmi smjestila se ovogodišnja europ­ska prijestolnica kulture – Leeuwar­den. Poznatiji kao rodni grad Mate Hari i sjedište velike burze mliječnih proizvoda, u novo doba se uspješno pozicionira kao kulturno središte Nizo­zemske. A kako bez glazbe nema kul­ture, a bez metala nema glazbe, tako je dio kulturnih fondova Europske Unije završio i u modernom koncer­tnom centru Neushoorn, s programom u rasponu od flamenca i baleta, preko klezmer i jazz bandova pa sve do death i black metala. Sredinom listopada Neushoorn ugostio je sad već šesto tra­dicionalno izdanje doom/stoner festi­vala INTOTHEVOID. U ugodnoj, pri­jateljskoj atmosferi oko tisuću petsto fanova ovog underground metal žanra imalo se priliku družiti međusobno i s članovima nastupajućih bandova, pri­stiglih do šanka osvježiti se pokojom pivom netom nakon nastupa.

Europska prijestolnica metal kulture

Tride­setak izvođača u dva dana pružili su izvrsnu zabavu za sve, no nekoliko ih je zaslužilo poseban spomen. Prvi dan i prvi nastup bio je, meni pot­puno neočekivano, fantastičan uvod u festival. Pozornica okružena s par stotina posjetitelja, a uzdignuti iznad njih samo jedno violončelo i JOQUAIL. Joanna, ili Jo za ekipu, je u četrdeset minuta pokazala iznimnu virtuoznost na svom instrumentu, a precizno reproducirajući već odsvirane note i zvukove posebnom procesorskom looping tehnikom ostavljala je dojam da osim nje na pozornici nastupa još barem pola tuceta glazbenika.

Njezin upravo izdan album ‘Exsolve’ defini­tivno preporučujem. Uvjerljivo najbo­lji nastup na festivalu imao je, nimalo neočekivano, band koji ima i uvjerljivo najbolji album ove godine – FAMYNE. Pet momaka iz Chaucerovog Canter­buryja predstavili su svojih šest doom priča s debitantskog albuma ener­gičnim scenskim nastupom, dok je frontman Tom Vane svojom vokal­nom izvedbom i deminutivnošću (no ne i frizurom) podsjećao na pokojnog Dia.

Europska prijestolnica metal kulture

U sljedećih par mjeseci Famyne će se zasigurno često spominjati na mno­gim rekapitulacijama ovogodišnje kva­litetne glazbe, a nesumnjivo je da se na njih treba računati na duge staze. Pred nekih pedesetak fanova u malom sobičku na katu zgrade, u prostoru koji je oskudijevao kisikom i tekućinom, kanadski DEADQUIETotprašio je svoj set stoner-dooma i time još jednom potvrdio zašto je njihov album ‘Grand Rites’ moj najbolji album 2017.

Nesum­njivo su zaslužili i veću pozornicu, no do uspjeha se dolazi kvalitetom i pro­livenim znojem – dva elementa koja su definitivno bila prisutna u njihovom nastupu. Grim Van Doom, Pyraweed, Boss Keloid, Naxatras, Lucifer, Conan, Acid King, Orange Goblin i još desetak drugih bandova također su zaslužili po barem paragraf, ali su još više zaslužili da se njihovi albumi uvrste u redovitu rotaciju svakog fana dobre glazbe.

Europska prijestolnica metal kulture

A pitoreskni i mirni Leeuwarden poka­zao se kao izvrstan domaćin, pa nji­hova turistička zajednica može raču­nati na još jednog redovitog posjetitelja (ne očekujem ništa manje od plakete za nekih dvadesetak – trideset godina).

FOTO: joquail.co.uk, Ivan Jelčić

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist