Aktualno

EUROPSKA KOMISIJA: Pojednostavnite vize za Ruse

EUROPSKA KOMISIJA: Pojednostavnite vize za Ruse

Europska komisija predložila je pojednostavljenje izdavanja viza za ulazak u EU kako one ne bile prepreka za dolazak turista iz Rusije, Kine, Ukrajine, Saudijske Arabije, Indije i Južnoafričke Republike, piše hrt.hr.

Previše je turista obeshrabreno dolaziti u Europu zbog sadašnjeg postupka za izdavanje viza i zbog visoke cijene. To donosi velike gubitke gospodarstvu Europske unije, ističu povjerenici koji su predstavili prijedlog Cecilia Malmstrome za unutarnje poslove i Antonio Tajani za industriju i poduzetništvo.

Lakše izdavanje viza, poglavito za ruske turiste, dobro bi došlo za hrvatski turizam. Iako još nije članica schengenskog prostora, Hrvatska je s ulaskom u EU morala uvesti vize za ruske građane, što je bitno doprinijelo smanjenju broja turista iz te zemlje.

Komisija predlaže pojednostavljenje i skraćivanje postupka za one koje žele doći u EU na kraći rok.

Komisija se poziva na studiju prema kojoj u 2012. godine 6,6 milijuna potencijalnih turista iz tih šest zemalja nije došlo u EU zbog složenog viznog postupka. Predlaže se skraćivanje roka za procesuiranje i izdavanje viza s 15 na 10 dana, da se omogući podnošenje zahtjeva za vizu u konzulatima bilo koje zemlje članice, ako ciljana članica EU-a nema svog predstavništva u trećoj zemlji, zatim da se omogući izdavanje viza za višekratne ulaske te podnošenja zahtjeva putem interneta. Jedna od glavnih novosti je prijedlog o uvođenju touring viza, koje bi vrijedilo godinu dana i mogle bi se obnoviti na još godinu. S takvom vizom moglo bi se u EU boraviti cijelu godinu s tim da se ne smije zadržavati u jednoj zemlji dulje od 90 dana.

Prijedlog Europske komisije mora prihvatiti Vijeće Europske unije i Europski parlament, a to se može očekivati najranije 2015.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist