Aktualno

EU ZABRANJUJE DIZELAŠE I BENZINCE Mato Pavličević: Do 2035. je još 12 godina i svašta se može dogoditi

Mato Pavličević

Novinar i vrsni poznavatelj automobilskog svijeta Mato Pavličević za DuList je komentirao novu uredbu Europskog parlamenta kojom je odobrio nove ciljane vrijednosti za smanjenje emisija CO2 iz novih automobila i kombija. Naime, od 2035. godine neće se moći kupiti automobili koji emitiraju CO2.

-Prijedlog standarda za CO2, odnosno u konačnici zabranu prodaje toplinskih motora trebao bi potaknuti sve opcije za postizanje ugljične neutralnosti. Potpuni odmak od unutarnjeg izgaranja prema struji, bez obzira na to što se i time može postići isti cilj, ovisno o tome što je spaljeno, može se opisati samo kao nepotreban i riskantan eksperiment – rekao je Pavličević.

-Potpuni prelazak s klasične vožnje na tekuće gorivo i autonomije od gotovo 1000 kilometara, na električni automobil s autonomijom od 300 kilometara, s neizvjesnom infrastrukturom punjenja i nesigurnom dostupnošću mreže, predstavljat će ozbiljne rizike, barem na nekim dugim rutama. A to je skliski teren pogotovo kad je u pitanju cestovni prijevoz tereta – istaknuo je.

Električna energija potrebna za ponovno punjenje baterije samo jednog velikog kamiona, ekvivalentna je, kako kaže, ‘dnevnoj električnoj energiji potrebnoj za napajanje više od 100 kućanstava’.

-Vodik bi također trebao biti opcija, ali ima ograničenja i ne može sam biti potpuna zamjena – naglašava.

Pored toga, mnoge trajektne tvrtke trenutno zabranjuju ukrcaj na brod za električna i vozila na vodik iz sigurnosnih razloga, što je veliki problem za otočne države članice.

-Nadalje, nabava zelenog vodika za velike flote vozila može predstavljati ozbiljne praktične poteškoće. Stoga, ova odluka kojom se potpuno udaljava od izgaranja može se samo opisati kao eksperiment s nepotrebnim rizicima – rekao je.

-Do 2035. je još 12 godina i svašta se može još dogoditi – zaključuje Pavličević.

Pročitajte još

GRADSKE ULIČNE IGRE Oni su najbolji u basketu i nogotenisu

Dulist

Biskup Glasnović prvi put predmolio pobožnost križnog puta na Srđu

Dulist

Dođi i ti na dobrovoljno darivanje krvi, spasi nečiji život!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija