Aktualno

EU protiv zatvaranja ured za komunističke žrtve

EU protiv zatvaranja ured za komunističke žrtve

Šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Joseph Daul poslao je otvoreno pismo hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću

u kojem traži da se ne zatvara Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava zločina počinjenih nakon Drugoga svjetskog rata te da ga se na pripaja ministarstvu branitelja, prenosi HINA.

Daul ističe kako Ured obavlja važan posao te da bilo kakva sumnja u njegovu neovisnost ne bi bila u skladu sa njegovom važnom zadaćom.  

Dodaje kako jedino kao neovisno tijelo, koje slobodno postavlja prioritete bez obzira na prioritete trenutačne vlade, može obavljati posao za koji je i namijenjen.

– Želio bih pohvaliti međustranačku inicijativu koja je dovela do stvaranja Ureda, koja je uključivala potporu i vaše Socijademokratske partije i nadam se da ta potpora nije povučena. U tom smislu, pozivam vašu vladu da ne zatvara Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava zločina nakon Drugoga svjetskog rata – ističe uz ostalo u svom pismu Joseph Daul. Poziva se i na rezoluciju o Europskoj savjesti i totalitarizmu koju je Europski parlament prihvatio 2. travnja 2009. u kojoj se ističe kako je "krajnji cilj otkrivanja i ocjenjivanja zločina počinjenih od komunističkih totalitarnih režima pomirenje, koje se može postići priznavanjem odgovornosti, traženjem oprosta i poticanjem moralne obnove".

Daul citira djelove rezolucije koje ističu kako Europa ne može biti ujedinjena ako ne može uspostaviti zajednički pogled na svoju povijest, i ako ne prizna nacizam, staljinizam te fašističke i komunističke režime kao zajedničko nasljeđe i ne otvori poštenu i temeljitu raspravu o njihovim zločinima tijekom prošlog stoljeća.

Podsjetimo, ministar branitelja Predrag Matić Fred najavio je kako će njegovom ministarstvu biti pripojen Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava zločina nakon Drugoga svjetskog rata koji će se pridružiti Upravi za zatočene i nestale.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist