Hrvatska

EU izbori će se pretvoriti u ocjenu rada Vlade

Milanović u Kuparima

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama, CRO Demoskop, pokazuje nastavak trenda smanjenja izborne potpore SDP-u, ali i HDZ-ovo preuzimanje vrha ljestvice izbornih preferencija. Ovakav raspored na vrhu u redovitim mjesečnim istraživanjima CRO demoskop nije bio još od listopada 2008. godine.

HDZ je nakon pet i pol godina na vrhu ljestvice izbornih preferencija s 20,2 posto, a SDP je drugi s 19,7 posto (prema 20,7 posto prije mjesec dana, odnosno 24,8 posto prije godinu dana). Od svih ostalih stranaka, zamjetan je rast ORaH-a Mirele Holy na 9,9 posto u odnosu na travanjskih 7,8 posto potpore.

Ova promjena na vrhu posljedica je dvaju paralelnih procesa: prvi su vezani uz političke protivnike (razočaranje birača SDP-a i vladajuće koalicije, sve češće afere koje se vežu uz viđenije članove SDP-a, sve vidljivije pukotine među članovima Vlade, komunikacija premijera s političkim protivnicima i javnošću), dok su drugi vezani uz vodeću oporbenu stranku (vidljiva promjena političke retorike i udaljavanje od ideologijskih tema i prošlosti a prema gospodarskim sadržajima).

ORaH je najveći dobitnik u posljednjih mjesec dana i stranka Mirele Holy se drugi mjesec zaredom udomaćila na trećem mjestu (ovaj put s s izborom od 9,9 posto prema 7,8% iz travnja). Tako je OraH postao najvažniji alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra, čime su ugrozili dosadašnju poziciju laburista koji su donedavno bili glavni sakupljači protestnih glasova. Hrvatski su laburisti sada četvrta stranka s izborom od 7,4 posto, a HNS je na 3,4%.

Kad bi se, pak, glasalo za koalicije, desna, s HDZ-om na čelu, osvojila bi 26 posto glasova, što je porast od 2 posto u odnosu na prošli mjesec. SDP, HNS, IDS i HSU i dalje su u padu, za HDZ-om i partnerima zaostaju 0,7 posto. Treći je ORaH, a prag prelaze još Laburisti, Savez za Hrvatsku i Nacionalni forum.

Stručnjak za PR i politički marketing Krešimir Macan (*) kaže da se, s obzirom na ove rezultate, Karamarku isplatila promjena u retorici i inzistiranje na gospodarskim temama jer je očigledno uspio dobiti neke nove glasove.

– Prije svega kod koalicijskih partnera, jer je sam rejting HDZ-a nepromijenjen. Vodite brigu da je ovo telefonska anketa koje uvijek daju nešto niži rezultat za HDZ. I kampanja za EU sigurno tome doprinosi jer je desni blok prvi krenuo s obilaskom terena, napominje Macan i nastavlja.

– S druge strane, jasno je da je SDP u slobodnom padu već mjesecima, što je konačno dovelo do promjene na čelu vodećih stranaka, što će samo još više motivirati desne birače. Veliki broj birača spominje Milanovićevo ponašanje kao problem i on će nesto po tom pitanju morati učiniti. Inače je ovo uvod u katastrofalan poraz na EU izborima, kaže naš sugovornik i dodaje.

– Zbrojeni, ORaH i Laburisti daju 18,3% što je samo malo niže od rejtinga SDP-a i jasno govori kuda su otišli glasovi ljevice – u novi blok kontra Milanovića, ne toliko SDP-a. Savez za Hrvatsku pokazuje sinergijske efekte i mogao bi, ako izvuče birače 25.5. odnijeti mandat. Slično kao i Partnerstvo centra, koje je zasad još na začelju ove četiri alternative SDP-u i HDZ-u, ali prelazi prag, ističe Macan i zaključuje.

– Ukratko, glasat će se protiv Milanovića, EU izbori će se pretvoriti u ocjenu rada Vlade RH. Hoće li glasanje protiv potaknuti birače da izađu u većem broju – moje iskustvo govori da je to oduvijek bio dobar motivator birača. To je ono o čemu stranke moraju voditi brigu jer sva ova istraživanja vrijede jedino uz normalnu izlaznost oko 50%, a na zadnjim EU izborima bilo je jedva 20% birača, na kraju će naš sugovornik.

 

* Krešimir Macan u kampanji za EU izbore savjetuje Hrvatske laburiste.

 

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist