Aktualno

EMILIJO ČESKO NASTAVLJA DRAGU TRADICIJU Jaslice u Male braće izradili smo za rekordnih pet dana u čast Anti Glavoru

EMILIJO ČESKO NASTAVLJA DRAGU TRADICIJU Jaslice u Male braće izradili smo za rekordnih pet dana u čast Anti Glavoru

U kolovozu ove godine napustio nas je gospar Ante Glavor koji je preko 30 godina s velikom ljubavlju gradio poznate jaslice u Male braće. Kroz sve te godine njegovi suradnici i prijatelji vrijedno su od njega učili pa će tako nakon njega i očuvati ovu lijepu tradiciju. Ovogodišnje jaslice u Male braće izradio je gospar Emilijo Česko te ih je posvetio upravo Anti Glavoru. Česko je jedan od suradnika koji je uz gospara Antu bio skoro 20 godina na ovom božićnom projektu i od njega je jako puno toga naučio. Ušavši u Male braće začudili smo se kako su jaslice već gotove, a obično bi ih gospar Ante ‘skrivao’ skoro do Badnjaka kako bi bile na iznenađenje svima.

— Inače bismo ih radili po 10, 12, nekada i više dana, ali ove godine nam je bila žurba pa smo ih završili u rekordnom roku od pet dana. Posebno nam je drago što smo ovogodišnje jaslice posvetili našem Anti Glavoru – ističe Česko.

Jaslice od prirodnih materijala

Mimo jaslica, franjevci su taman marljivo ukrašavali crkvu za Božić, a gospar Ante nas je dočekao s velikim ushitom s kojim nam je pričao o dovršenom remek-djelu sa stotinu detalja.

— Ogroman je ovo posao. Ove godine išli smo na prirodne materijale. Na jaslicama nema ni trunke plastike. Željeli smo ih napraviti tradicionalno, onako kako su ih prije naši stari izrađivali. Poslužili smo se svime onime što smo uspjeli ubrati u prirodi od drača, malih agava, čempresa. Prije nije bilo modernih stvari poput plastičnog lišća, umjetnog bršljana i slično. Zato smo se htjeli ove godine prisjetiti toga – govori graditelj franjevačkih jaslica, a nije mogao ne prisjetiti se kako je tradiciju jaslica pokrenuo sam sveti Franjo Asiški.

— Svi znamo da jaslica ne bi bilo bez njega. On je napravio prve jaslice i to žive početkom 13. stoljeća i tako su se proširile po svijetu. Ove naše jaslice počele su se raditi 1930-ih. 1934. franjevac Ambroz Testen koji je bio slikar, oslikao je sve ove slike poviše jaslica tehnikom ulja na lesonitu. Prije ih je bilo još i više, a baš su bile prigodne za božićne jaslice. Govori se da su Testenu za lica likova na slikama poslužili tadašnji sugrađani. Poznato nam je i da su 30-ih stolari, braća Capurso dali prvi nacrt podija jaslica kojeg dan-danas čuvamo u rukopisnom arhivu i upotrebljavamo ga – pripovijeda gospar Česko.

Ovogodišnje jaslice imaju i nekoliko ‘stanovnika’ koji su ponešto uranili. Riječ je, otkriva nam gospar Česko, o figurama deve i sveta Tri kralja.

Figure iz 1930-ih

— Prijašnjih godina nismo odmah stavljali devu i kraljeve, nego tek na večer u susret svetkovini Sveta Tri Kralja. Ali, deva je ljudima nekako jako draga, a mnogi su mi se potužili da je nisu još alavija ni vidjeli pa smo odlučili staviti i nju i kraljeve odmah pred špilju. Jako je lijepa. Sve drugo napravili smo kao i inače, to je jedina veća novost – podcrtava Česko.

Naglašava kako su jaslice u Male braće ‘pravi školski primjer’.

— Djeca mogu točno vidjeti što se zbivalo u špilji, koje su osobe sudjelovale. Ne volim one načičkane betleme gdje su figurice zbijene jedne do drugih pa onda djeca ni ne znaju tko je tko. Ovdje se točno zna sve. Inače, jaslice u Male braće imaju oko 80 figurica, a glavne figure poput onih Marije i Josipa datiraju iz 1930-ih. Izrađene su od prešanog kartona i čuvamo ih u posebnome ormaru – ističe Česko te dodaje kako
je pri gradnji jaslica ‘najgori’ prvi dan.

Najprije moraju snijeti pred oltar sv. Diega sve elemente i postaviti konstrukciju. To je najvažniji i najzahtjevniji dio posla. Potom se u prvom danu stavlja podij, špilja i stijena s potočićem. Potom slijede radovi oko struje. Svi su elementi, govori Česko, na svoj način zahtjevni, ali srećom, nema ih puno i vezani su jedan za drugoga. Vrlo je bitno, naglašava, da legnu i da se ‘potrefe’ točna mjesta. Nakon toga sve je lakše.

— Kad tek počinjemo s poslom prisustvuje nas više kod jaslica. Međutim, kako je ova godina ovakva kakva jest zbog COVID-a, radilo je nas četvero. Jedan dan nas je samo bilo pet, a ostale dane dvojica. Četiri vrijedna i dobra čovjeka pomogla su mi ove godine s jaslicama. To su gospari Petar Bošković, Jure Tokić, Ivo Braenović i mladi student elektrotehnike Luka Violić koji je svaki slobodan trenutak dolazio kod nas da nam pomogne – pohvalio je svoju ‘ekipu’ gospar Česko.

Svi oni, naglašava, s franjevcima u Male braće povezani su ‘od malih nogu’. Fratri su im kao djeci, prisjeća se, uvijek izlazili u susret i to je nešto ‘što se pamti cijeli život’.

S franjevcima ‘od malih nogu’

— Mi bi se ovdje igrali, a fratri su nam često pomagali kad smo išli u školu. Posebno u rješavanju zadataka. Kad nešto ne bi znali, njih smo pitali. Kasnije smo mi bili tu za njih i njima pomagali kad god im je trebalo – iznosi Česko te dodaje kako mu je velika čast što je ove godine ponovno mogao sa suradnicima sudjelovati u izradi jaslica.

— Božić mi jako puno znači. Izrada jaslica donosi mi unutarnje veselje koje se ne može iskazati riječima. To je nešto što čovjeka ispunja. To me je ponukalo da ovaj tener posao učinim s dosta manje muke – naglašava graditelj jaslica.

Doma, ističe nam, ne izrađuje jaslice, već supruga i on ukrase bor kako bi dočarali božićni ugođaj. On, zaključuje, uživa u ovim jaslicama u Male braće.

U MIROVINI NAKON KARIJERE ARHIVISTA

Volim i slikati

Gospar Emilijo Česko radio je kao arhivar u Uredu državne uprave te je prije pet godina otišao u mirovinu nakon punih 45 godina staža.

— To je dosta bio pedantan posao jer ako neki predmet ne stavite na mjesto gdje bi trebao biti, nikad ga nitko više neće naći, a arhiva služi ljudima. Ako ih ne nađu, svi su nezadovoljni. Uvijek sam nastojao da ljudi dobiju ono što traže i u tome sam uglavnom uspijevao kroz cijeli svoj radni vijek. Inače, kad imam vremena bavim se i slikarstvom, malo crtam. Volim slikati prizore poput našem Porta, trabakula, sjena u moru. To me oduševljava i daje mi mir. Možda sam i te umjetničke težnje prenio na ovogodišnje jaslice – podcrtava gospar Česko.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 23. prosinca 2020.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist