Kultura

EKSPLOZIJA GLAZBENE ENERGIJE Ovacije za Ansambl Esperanza i Dmytra Chonija

Ansambl Esperanza 23

Mladi virtuozi Ansambla Esperanza nastupili su s pijanistom Dmytrom Chonijem u utorak u atriju Kneževa dvora oduševivši festivalsku publiku nadahnutom izvedbom.

Daroviti mladi glazbenici izveli su Koncert za klavir i orkestar br. 2 u f-molu Mendelssohna-Bartholdyja, Vardapetove Minijature u obradi Sergeja Z. Aslamaziana, Elgarovu Serenadu za gudače u e-molu, Holstovu Suitu Svetog Pavla te Hendrixov Purple Haze u Schnyderovoj obradi za gudački orkestar. Publika u Dvoru svjedočila je nevjerojatnoj uigranosti glazbenika ansambla i pijanista Chonija, tim više što je do te programske izmjene došlo zbog bolesti ranije najavljene solistice Sare Domjanić. Zvukovni balans, koordinacija dionica i stilska preciznost Ansambla Esperanza, koji čine i tri hrvatska glazbenika, začinjeni eksplozijom mladenačke energije oduševili su sve prisutne, naročito zbog činjenice da su tako visoku razinu spremnosti, kvalitete i performanse pokazali mladi glazbenici.

Ansambl Esperanza osnovao je hrvatski glazbenik Dražen Domjanić kome je Lihtenštajn već dugo drugi dom, a debitirao je u veljači 2015. godine na petom izdanju Festivala Next Generation u Bad Ragazu, gdje su dobili najviše ocjene publike i međunarodnog tiska. Od tada su održali nekoliko jednako hvaljenih koncerata u Lihtenštajnu, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Hrvatskoj. Ansambl redovito dobiva pozive na različite festivale, kao što su Festival Next Generation i Music Connects u Bad Ragazu u Švicarskoj i Festival Vaduz Classic u Lihtenštajnu. Godine 2017. osvojili su Međunarodnu nagradu za klasičnu glazbu (ICMA) u kategoriji Nagrada za posebno dostignuće, nakon čega je u rujnu 2018. uslijedila Nagrada Opus Klassik za najbolju promociju mladih talenata. Nedugo nakon toga Ansambl Esperanza je debitirao u hamburškoj Elbphilharmonie, gdje su bili domaćini mini-festivala s četiri rasprodana koncerta.

Glazbeni program jubilarnih 70. Igara u atriju Kneževa dvora nastavljaju u petak, 2. kolovoza Zagrebački kvartet i gitaristica Ana Vidović s početkom u 21:30 sati. Ulaznice za taj, kao i za sve ostale koncerte dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Pročitajte još

NERA STIPIČEVIĆ ILI FREEDA NERA IMORTALE Dubrovnik je misto di se moja Duša, moja Immortelle osjeća kao Doma

Ivana Mijić Vulinović

(FOTO) IZLOŽBA UZ VELIKI JUBILEJ Pola stoljeća Zavičajnog muzeja Konavala: od kuće do muzeja

Dulist

[FOTO] ZNOJ, SUZE ILI MORE Otvorena izložba Darije Žmak Kunić

Dulist