Hrvatska

EBOLA IZMAKLA KONTROLI U Hrvatskoj nadzor putnika još od travnja

EBOLA IZMAKLA KONTROLI U Hrvatskoj nadzor putnika još od travnja

Epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravlja i MUP-om još od travnja ove godine zbog pojave ebole provodi pojačane mjere nadzora putnika u Hrvatskoj, a sve sukladno preporukama Europske komisije.

Najnoviji izvještaji Svjetske zdravstvene organizacije, naime, govore kako epidemija ebole izmiče kontroli. Bolest je odnijela 887 života, dok je zaraženo više od 1603 ljudi.

– Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti predviđa provođenje zdravstvenog nadzora nad osobama koje u Republiku Hrvatsku dolaze iz država u kojima postoji bolest malarije, kolere, virusnih hemoragijskih groznica, među kojima je i ebola.

To podrazumijeva upućivanje putnika od strane granične sanitarne inspekcije epidemiologu, koji će tri tjedna, od dolaska iz te zemlje, nadzirati zdravstveno stanje putnika što znači svakodnevna mjerenja tjelesne temperature i obvezu da se putnik javi ako se pojave simptomi zarazne bolesti.

U tom slučaju se bolesnika upućuje na pregled u bolnicu, bilo u vlastitom aranžmanu ili osiguranjem prijevoza pod strogom kontrolom u izolaciji, ovisno o procjeni vjerojatnosti da se radi o eboli – objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenja HZJZ-a.

Dodao je i kako turistička sezona ne povećava rizik od unosa ebole u Hrvatsku, jer je vrlo mala vjerojatnost da bi netko od putnika koji turistički dolaze u Hrvatsku bio unazad tri tjedna izložen infekciji virusom ebole.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist