Aktualno

Dvor krasi devet novih prozora

Dvor krasi devet novih prozora

Projekt zamjene dotrajalih prozora Kneževa dvora, postavljenih u obnovi zgrade nakon potresa 1979. godine, nastavljen je zamjenom 9 kvadratnih prozora u prizemlju na zapadnoj fasadi, javljaju iz Dubrovačkih muzeja.

Njihovu zamjenu u potpunosti financira Društvo prijatelja Dubrovačke starine, zahvaljujući kojima je u protekle tri godine zamijenjeno 18 prozora na zapadnom pročelju Dvora.

Prozori Kneževa dvora stradavali su u nesrećama, koje su najvažniju dubrovačku palaču pogađale tijekom povijesti, pa je njihova stolarija, a time i ostakljenje u nekoliko navrata modernizirano i prilagođavano nekoj vrsti prezentacije.

Osim toga, postojeći prozori Dvora, postavljeni u obnovi 1979. godine, bili su dotrajali pa je angažiran arhitekt dr. sc. Radoslav Bužančić za izradu Elaborata za restauraciju stolarije prozora i prijedlog ostakljenja.

Sukladno njegovim smjernicama, te uz konzultacije s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku, izrađeni su novi drveni prozori, uvažavajući način izrade 15. stoljeća i ostakljenje koje je tada bilo u upotrebi. Kao predložak je poslužio sačuvani prozorčić  iz depoa Kneževa dvora.

– Drveni su okviri izrađeni od suhog ariša, s tradicionalnim spojevima kutova i umetnutim staklenim oknima, a natopljeni su lazurnom bojom tamno smeđeg tona u više slojeva. Staklene oči su povezane olovnim H profilima, koji su nakon izvedbe oksidirani, a horizontalne prečke su izrađene iz nehrđajućeg  čelika, čiji je sjaj potamnjen vatrom. 

Uz to je kod bifora ornamentirano kameno mrežište nad prozorima izravno ostakljeno umetanjem ploha  sastavljenih od lijevanih staklenih kružnih segmenata povezanih olovnim profilima, u dubrovačkoj terminologiji nazvanih  stakla ''na oči'', kako je to i izvorno rađeno – izjavila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

Dovršetak uređenja zapadne fasade Dvora zamjenom preostalih 10 prozora na polukatu očekuje se već slijedećeg mjeseca.
– Do konca slijedećeg mjeseca bismo trebali imati dovršenu zamjenu prozora na zapadnoj fasadi  Dvora. Sukladno dinamici koju smo donijeli, u slijedećoj bi fazi trebali biti zamijenjeni  prozori na južnoj fasadi zgrade. Nadamo se da će nas u ovom projektu i dalje financijski podržavati Društvo prijatelja dubrovačke starine,  kojima od srca zahvaljujem na potpori koju nam već godinama pružaju – zaključila je Vilać.

Pročitajte još

OBRAĐENA GOTOVA SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist