Aktualno

DVOJNO ISKAZIVANJE CIJENA U prvih deset dana utvrđeno 480 prekršaja

DVOJNO ISKAZIVANJE CIJENA U prvih deset dana utvrđeno 480 prekršaja

Inspekcije Državnog inspektorata od 5. rujna 2022. nadziru dvojno iskazivanja cijena. U prvih 10 dana obavljeno je 1350 nadzora. Provodi ih tržišna inspekcija u području prodaje robe i usluga, dok turistička inspekcija provodi nadzore u području ugostiteljske djelatnosti i pružanju usluga u turizmu, rekla je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović-Grčić, prenosi HRT.

Od ukupnog broja nadzora, utvrđeno je oko 480 povreda. Od njih je utvrđeno 186 povreda u ugostiteljstvu, a ostale su utvrđene u trgovini i kod pružatelja usluga, istaknula je i dodala kako se 50 posto povreda odnosi na dvojno iskazivanje. Naglasila je da dvojno iskazivanje cijena mora biti prikazano na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način. Osim toga, u svakom prodajnom prostoru i na internetskoj stranici, kao i kod pružatelja usluga, mora biti istaknut fiksni konverzijski tečaj koji iznosi 7,53450.

– Zakon o uvođenju eura u RH govori da proces konverzije iz kune u euro ne smije dovesti do štete za potrošače. Ne smije doći do disproporcije cijene u kunama i cijene u eurima, govori i dodaje kako se može dogoditi da se cijena podigne i adekvatno preračuna u euro, no zadužena cijena tog artikla je u kunama niža. To je povreda – naglasila je. Druga povreda je moguća kod akcijske cijene proizvoda. Kod nje su 4 cijene. Cijena koja je najniža u proteklih 30 dana, uz nju će biti i ona u eurima, snižena cijena te snižena cijena u eurima.

– Svi kupoprodajni ugovori koji su sklopljeni prije 1. siječnja 2023. godine ne smiju se mijenjati. Zakon regulira neprekinutost pravnih instrumenata – rekla je.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist