Aktualno

‘Dužni smo podsjetiti na nezakonitosti!’

'Dužni smo podsjetiti na nezakonitosti!'

Građanska inicijativa Srđ je naš poslala je otvoreno  pismo županu Dubrovačko-neretvanskom Nikoli Dobroslaviću na temu golfa na Srđu.

Pismo prenosimo u cijelosti:
 

„Poštovani župane,
 
imajući u vidu činjenicu da je Prijedlog UPU Sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim zonama Bosanka Sjever i Bosanka Jug trenutno u Zavodu za prostorno uređenje DNŽ na razmatranju o usklađenosti s PPU Dubrovačko-neretvanske županije te s drugim relevantnim dokumentima,  građanska inicijativa Srđ je naš dužna je podsjetiti na neke nezakonitosti zbog kojih UPU golf resorta na Srđu nije ni zadnji put dobio vašu suglasnost, a koje se nisu promijenile ni novim prijedlogom plana.
 
1. Predloženi UPU Sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim zonama Bosanka Sjever i Bosanka Jug nije rađen na temelju odgovarajućeg Programa sadržaja sporta i rekreacije tj. program nije donesen prema zakonskoj proceduri. Osim toga, program prihvaćen na Gradskom vijeću 21.veljače 2011. godine, je najblaže rečeno manjkav i neprofesionalno napravljen dokument koji samo šturo podcrtava već navedene kategorije sportsko-rekreacijske namjene županijskog Prostornog plana i ne može biti podloga za određivanje sportsko – rekreacijskih sadržaja, za koja su, ovim UPU – om rezervirana tek 59 ha, a za golf resort s vilama i apartmanima čak 270 ha.

Prema Mišljenju Zavoda za prostorno uređenje DNŽ sukladno Programu sadržaja sporta i rekreacije, rekreacijski park za građane je potrebno putem javnog natječaja detaljno programski i oblikovno isplanirati, što se nije dogodilo.

Podsjećamo Vas da Republika Hrvatska i Grad Dubrovnik u obuhvatu plana imaju u  vlasništvu više od 80 ha  zemljišta, a da će prema predloženom planu javni sadržaji biti dostupni na svega 59 ha linearno izduljene površine koja na nekim djelovima iznosi tek par metara širine.
 
2. Prema Kriterijima i smjernicama za planiranje golfskih igrališta Savjeta prostornog uređenja Republike Hrvatske, kako je navedeno i u Mišljenju Zavoda za prostorno uređenje DNŽ od 12.travnja 2011. godine, građevinska područja smještajnih kapaciteta vila i hotela ne mogu biti nasumce raspršena po cijelom platou Srđa.

U Kriterijima i smjernicama stoji:
''Unutar predjela golfskih igrališta s turističkim smještajem nisu poželjni:
– linearni oblici smještaja zgrada turističkog smještaja (turističkih vila koje okružuju, presijecaju ili meandriraju između polja na terenu za igru golfa),
– nizovi turističkih vila duži od 5-6 jedinica (neprekinuti nizovi zgrada duži od 40 m, tj. s razmacima između zgrada manjim od 20 m);
– raspršeni oblici razmještaja turističkoga smještaja (tri ili više odvojena područja građenja, uključivo područje građenja zgrada u funkciji športa).''
 
Zavod za prostorno uređenje DNŽ je sukladno smjernicama Savjeta prostornog uređenja RH tražio ''oblike razmještanja zgrada turističkog sadržaja na način da imamo najviše tri odvojena područja građenja turističkog smještaja uključivo područje građenja zgrada u funkciji sporta'', a u prijedlogu plana ih je 15.
 
3.  Također, Zavod za prostorno uređenje DNŽ predložio je da se ''građevinska područja turističkog smještaja udalje 100 m od granice obuhvata UPU-a, u dubinu predjela golfskog igrališta, na što veću udaljenost od hrbata visoravni. Rubna osjetljiva područja u širini 100 m od granice obuhvata UPU-a predlaže se planirati kao zone parkova i šetališta'' što nije usvojeno već su vile neznatno umaknute s prvotnih pozicija, i dalje vidljive s drugih točaka šireg gradskog područja.
 
4. Iza broja od 240 vila i 400 apartmana krije se volumen izgradnje od čak 3 Nove Mokošice.
Proizvoljno interpretiranje broja kreveta u odnosu na moguću izgrađenost planiranog zahvata rezultira, naravno, maksimalnom izgrađenosti. Ne radi se o turističkoj zoni od 2.800 kreveta nego o izgradnji i prodaji tolike kvadrature u 'vilama' i apartmanima da bi u njima, figurativno rečeno, moglo živjeti dvadesetak tisuća stanovnika.
 
Zavod za prostorno planiranje DNŽ  iznio je mišljenje da ''ovakvo planiranje može dovesti do manipulacije'' te da ''broj od 240 vila smještenih na površini od 26,5 ha ukazuje da građevinsko područje turističkog smještaja nije planirano prema planiranom kapacitetu od 1050  kreveta već je planirana maksimalna izgrađenost bez obzira na planirani kapacitet. Veliki broj vila rezultirao je malim brojem kreveta od 4 kreveta po vili odnosno prosječno 200 m2 po krevetu.''
 
Ovdje smo naveli samo neke od nepravilnosti koje se tiču predloženog UPU-a Sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim zonama Bosanka Sjever i Bosanka Jug, a odnose se na (ne)usklađenost s prostorno – planskom dokumentacijom višeg reda.
 
U nadi za prostornim planiranjem kojemu su prva odrednica građani i grad,
 
Građanska inicijativa SRĐ JE NAŠ“

Pročitajte još

VODOVOD STANOVNICIMA MOKOŠICE Podnesite zahtjeve za priključenje na mrežu odvodnje

Dulist

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist