Aktualno

ĐURO LUBURA ‘Sustav za rano upozoravanje će povećati sigurnost, bez utjecaja na privatnost’

lubura facebook

Sudski vještak za telekomunikacije i stručnjak za tajna prisluškivanja Đuro Lubura komentirao je Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama putem Facebooka. Danas su korisnici mobilnih uređaja u Hrvatskoj dobili testnu SMS poruku Sustava za rano upozoravanje. Kako navodi Lubura, mnogi korisnici su zabrinuti za svoju privatnost i pitaju se postoji li mogućnost da 112 i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a mogu znati gdje se oni nalaze.
-Zato želim pojasniti kako je Sustav za rano upozoravanje izgrađen na način da su podaci o lokaciji bilo kojeg korisnika pod potpunom kontrolom vašeg operatora (koji te podatke ionako ima) te sustav 112 nema podatak koji se korisnik gdje nalazi – ističe Lubura, navodeći kako su svi podaci anonimizirani od strane telekom operatora, pa služba 112 može jedino inicirati slanje poruke korisnicima na određenom području, pri čemu nema informaciju koji se korisnici nalaze na tom području.
-Dakle, ovaj sustav će značajno povećati sigurnost naših građana i turista, no bez ikakvog utjecaja na privatnost kretanja i komuniciranja – zaključuje stručnjak za tajna prisluškivanja Đuro Lubura.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist