Kultura

DULIST U SURADNJI S MATICOM Darujemo vam slikovnicu o Marojici Cabogi

DULIST U SURADNJI S MATICOM Darujemo vam slikovnicu o Marojici Cabogi

DuList u suradnji s Maticom hrvatskom – Ogranak Dubrovnik podijelit će svojim čitateljima pet odabranih naslova u njezinom izdanju. Prva na redu je slikovnica o Marojici Cabogi autorice Vesne Mijović.
Marojica Caboga junak je domovinske povijesti, premda su njegovi mladenački dani bili obilježeni dogodovštinama koje se nisu mogle opravdati mladenačkim nestašlucima. Katastrofa Velike trešnje 1667. godine, koju je dočekao u tamnici smještenoj u dubini Kneževa dvora i samim je čudom preživio, a za njegovo oslobađanje pod gomilom kamenja plaćeno je pedeset dukata, učinila je od Marojice neumornog borca za pravdu i slobodu koji je u srušenom i opustošenom Gradu počeo uvoditi red i zakon. Prešutno amnestiran od svojih grijeha, Marojica je i nakon oporavka domovine nastavio hrabro djelovati za njezinu dobrobit kao poklisar harača u najtežoj krizi političkih odnosa Dubrovačke Republike s Osmanskim carstvom. Njegovi napori urodili su dobrim plodom.
Sve što trebate napraviti jest biti najbrži te nam se javiti na mail nagradna@dulist.hr sa svojim imenom i prezimenom te brojem telefona.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist