Kultura

DULIST U SURADNJI S MATICOM Darujemo vam knjigu ‘Urbana matrica grada Dubrovnika’

DULIST U SURADNJI S MATICOM Darujemo vam knjigu 'Urbana matrica grada Dubrovnika'

DuList u suradnji s Maticom hrvatskom – Ogranak Dubrovnik podijelit će svojim čitateljima pet odabranih naslova u njezinom izdanju. Četvrta na redu je knjiga ‘Urbana matrica grada Dubrovnika’ autorice Ivanke Jemo.

Grad Dubrovnik neiscrpno je vrelo istraživačkih tema s područja povijesnog urbanizma i arhitekture. Jedinstven spoj velebnoga čovjekova stvaralaštva i moćne prirode, originalna kombinacija planiranoga i organičkoga grada, reprezentativne i ambijentalne arhitekture, ostaje unatoč mnogim istraživačkim pothvatima i dalje nerazotkrivena tajna.

Urbana matrica Dubrovnika, koja se razvijala u duljem vremenskom kontinuitetu, ima savršeno usklađenu formu i raster s unaprijed definiranim prirodnim prostorom. Iako je granica današnjeg grada jasno određena, njegova konačna tekstura nastaje i oblikuje se postupno, tijekom niza stoljeća.

U nekoliko dobro strukturiranih poglavlja, od uvodnog tumačenja temeljnih pojmova katastra i parcele (čestice), preko analize građevinskog razvoja grada i interpretacije postojeće izgradnje, autorica nas vodi do ključnog dijela knjige – inovativne interpretacije dubrovačke urbane strukture. Uspoređujući mjere iz dokumenata i mjere u stvarnosti, jer srednjovjekovne parcele i danas čine urbanu matricu Dubrovnika, kreće u potragu za pračesticom. Ispisi prevladavajućih dimenzija parcela u vremenskom slijedu od 13. do 17. stoljeća, te njihova interpretacija u tablicama i dijagramima, omogućili su detektiranje različitog karaktera pojedinih mikrozona unutar utvrđenoga grada.

Promatranje Dubrovnika iz tako uspostavljene, svojevrsne mikroskopske optike, pomoći će čitateljima da bolje razumiju taj grad-spomenik i u njegovim globalnim urbanističkim razmjerima.

Sve što trebate napraviti jest biti najbrži te nam se javiti na mail nagradna@dulist.hr sa svojim imenom i prezimenom, brojem telefona te nazivom knjige.


Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku pridružio se projektu #knjigasvudaisvima! Ove godine Interliber je otkazan, ali ne i sajam koji će se provoditi putem online platforme.

Izdanja Matice hrvatske – Ogranka Dubrovnik snižena su od 20 do 50 posto i možete ih naručiti preko web knjižare ili na e-mail: mhdubrovnik@optinet.hr.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist