Hrvatska

Dugovi bolnica prema veledrogerijama premašili 4,1 milijardu kuna

Unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno je premašio 4 milijarde kuna.

Prema podacima prikupljenim od 36 veledrogerija članica udruženja pri HGK ukupni dug bolnica 31. kolovoza 2020. godine iznosio je 4.014.532.953 kuna. Evidentno je da dug raste mjesečno za više od 220 milijuna kuna.

„Veledrogerije zahtjevaju hitnu uplatu dodatnih sanacijskih sredstava te dogovor oko otplate preostalog dijela duga kako bi mogle osigurati neprekinutu isporuku lijekova i drugog materijala. U suprotnom je vrlo izgledan prekid isporuke lijekova već u narednih desetak dana“, poručuje predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK Tomislav Kulić.

Objašnjava i kako je trenutna situacija još teža nego u srpnju s obzirom na to da je HZZO u zadnja dva mjeseca značajno smanjio mjesečne uplate prema ljekarnama. Time je u potpunosti izgubljen pozitivni efekt sanacijske uplate iz srpnja, a veledrogerije su ponovo dovedene na rub likvidonosnog sloma. Neke od veledrogerija već ostaju bez dijela asortimana uslijed nemogućnosti podmirenja obveza prema svojim dobavljačima i redovna opskrba lijekovima, medicinskim proizvodima i opremom ponovo je dovedena u pitanje.

„Uzimajući u obzir do sad evidentirane dugove te trend rasta dugova do kraja godine bolnički sustav će ove godine generirati novi dug u visini 2,67 milijardi kuna. Reforma zdravstvenog sustava, a poglavito bolničkog segmenta imperativ je koji se ne smije odgađati“, rekao je Kulić.

Pročitajte još

PROMJENE OD UTORKA Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Valentin Dujmović u delegaciji RH na konferenciji UN-a o vodi u New Yorku

Dulist

SCHENGENSKI PROSTOR Od danas nova pravila u zračnim lukama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija