DuList IN

DUff 2017. Bogat program, radionice, premijere, užitak za najmlađe…

DUff 2017. Bogat program, radionice, premijere, užitak za najmlađe...

Dubrovački međunarodni filmski festival za djecu i mlade iz mediteranskih zemalja DUff, šestu godinu zaredom donosi zanimljiv i bogat program. Sredina listopada i ove godine rezervirana je za druženje, zabavu, edukaciju, lijepe stvari koje ih nadahnjuju…

Tijekom DUffa, koji traje od utorka, 17. listopada, do nedjelje, 21. listopada, uživat ćemo u brojnim sadržajima. Naime, pored natjecateljskog programa, organizatori – Kinematografi Dubrovnik, Udruga Luža i Ljetna škola filma Šipan – i ove su se godine pobrinuli za bogat popratni program. Na DUffu se tijekom cijelog festivalskog tjedna može uživati u popratnim projekcijama odabranih naslova, sudjelovati na nekoj od brojnih filmskih radionica, zajedničkim izletima i aktivnostima, ali i upoznati bogatu kulturnu baštinu ovog grada.

Naravno, već i prije četvrtka i službenog otvaranja organizatori DUffa pripremili su za festivalsku publiku bogat i raznolik program, moglo bi se reći i za male i za velike! Tim povodom, danas je u Luži održana i konferencija za medije na kojoj su govorili voditeljica DUffa Đive Galov, Miro Bronzić iz Ljetne škole filma Šipan kao partnera festivala, ravnatelj Kinematografa Dubrovnik Nikša Konsuo, te kao partner i ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić. Uvodno je sve okupljene pozdravila i uvela u festival Dube Mikulić iz Kinematografa Dubrovnik, kazavši kako festival u šestu godinu ulazi ozbiljno, ali i ležerno.

– Kao i svake godine, prijavilo se više od 250 filmova iz zemalja Mediterana, a selekcijski žiri od tri Ane – Ana Hušman, Ana Đorđić i Ana Opačić – izabrao je su šezdesetak filmova koji su ušli u natjecateljski dio festivala – kazala je Mikulić, spomenuvši promjenu u odnosu na prošlu godinu, a to je otvaranje festivala najmlađima – vrtićkoj dobi, te će se održati i radionice za njih (Filmska početnica). Tu su i nagrade, o kojima je više govorila Galov.

– Deset festivalskih nagrada uključuje osam nagrada koje će dodijeliti glavni žiri, ove godine u sastavu Ahmed El. Ashwah, Andrea Štaka, te Marijana Jakovljević. Za dvije nagrade odlučuje dubrovačka publika – ‘Djeca biraju’ i ‘Nagrada publike’. Od novitati tu je, osim filmske početnice za najmlađe, stručni skup za profesore hrvatskog jezika, koji će ovdje proširiti svoje znanje i raspravljati o medijskoj pismenosti. Osim natjecateljskog programa, DUff ove godine kreće i ss četiri premijerna filma – naglasila je.

Vrijedi istaknuti dokumentarni film Udruge Luža, ’90 godina dubrovačke gimnazije na Pločama’ otvara ovogodišnji DUff u utorak, 17. listopada, s početkom u 20 sati u Kinu Visia. Ovo dokumentarno djelo nastalo je kao filmska verzija monografije u povodu devedesete obljetnice Gimnazije na Pločama. Producent je Udruga Luža, a film traje 20 minuta. Udruga Luža je nastala iz svojevremenih filmskih radionica Gimnazije Dubrovnik tako da je ta suradnja škole i udruge prirodna i kontinuirana. Film je edukativan i nostalgičan, a dijelom i smiješan.

Tu je i ‘Novela od Stanca’ a s ovim igranim filmom u produkciji Doma Marina Držića koja će se održati u Kinu Visia s početkom u 20 sati zaključujemo srijedu – dan pred svečano otvaranje. O ‘Noveli od Stanca’ više je govorio ravnatelj Matić.

– Godina je Marina Držića, obilježavamo 450. godina od smrti našeg najvećeg komediografa. Dom Marina Držića, kao što inače njeguje pedagoški rad kroz glazbene i likovne radionice, tako se ove godine odlučio i za filmsku radionicu čiji je produkt film ‘Novela od Stanca’. Scenarij potpisuje profesorica hrvatskog jezika i književnosti Lucijana Pendo a za montažu slike i tona i cijelu obradu je odgovoran gospar Igor Miošić. Ono što je najvrjednije za spomenuti je da su djeca koja glume u filmu naša djeca, naši gimnazijalci i zato sam ponosan – kazao je Matić dodavši kako mu je posebno zadovoljstvo surađivati s ovom vrijednom ustanovom u kulturi jer to jest ono što je proklamirano u strategiji kulture Grada Dubrovnika.

Ono što je posebno iznenađenje je da će Hana Repše koja radi dječju kolaž animaciju ove godine kroz Radionicu animiranog filma istu posvetiti Marinu Držiću, tako da će se ovo buduće vrijedno djelo moći i dalje prikazivati na temu našeg dum Marina.

O važnom dijelu DUffa – radionicama – više je govorio Miro Bronzić.

Voditeljice radionice Filmska početnica su Vanda Kreutz i Sandra Bastašić, a radit će s DV Izviđač. Tu je i Radionica igranog filma za srednje škole koju će voditi Nils Neubert, te Radionica igranog filma za osnovne škole koju vode Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić. Radionicu animiranog filma vodit će Hana Repše, a Radionicu izrade filmskog trailera Ružica Dodig. Popularnu ‘Školu u kinu’ vodit će Boško Picula. Radionicu eksperimentalnog filma vodit će Hrvoje Zuanić, a Radionicu osnove dizajna zvuka i kompozicije glazbe za video i film Haris Čustović. ‘Od kina u školi do škole u kinu’ – vodi ju Boško Picula, a Radionicu metodičke nastave filma Ana Đordić, prof. hrv.jezika i medijske kulture.

Organizatorima i najvažnijim karikama DUffa i partnerima zahvalio se ravnatelj Konsuo, kazavši kako je najvažnija komponenta ovog važnog festivala promoviranje filmske umjetnosti među djecom i mladima i ove godine te pozvao sve na svečano otvorenje te uživanje na ovogodišnjem DUffu.

Prije samog službenog otvaranja u 20 sati, od 19 sati povirite u Lužu – čeka vas izložba starih filmskih plakata te Photobooth DUffa. Četvrtak i svečano otvorenje završava koktel zabavom, a o idućim danima i ove godine bogatog DUffa više uskoro će biti još više riječi. Više potražite OVDJE.

MNJ

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist