Aktualno

Dubrovnik se omalovažava

Povodom Dana državnosti župan Nikola Dobroslavić upriličio je danas u Sponzi svečani prijem, a svemu je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen križa na Boninovi i na Spomeniku pobjedi na Vjetrenom mlinu.

 
Prijemu u Sponzi su nazočili i predsjednik Županijske skupštine Ivan Prce, zamjenik župana Frano Skokandić, županijski vijećnici i pročelnici, te gradonačelnici i načelnici s područja Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici vjerskih zajednica te brojni predstavnici društvenog, športskog i kulturnog života Grada i Županije.
 
Župan Nikola Dobroslavić upučujući čestitku povodom Dana državnosti kazao je:
"Poštovani uzvanici, poštovani članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja, invalidi, poštovani branitelji, gospođe i gospodo, čestitam Vam Dan državnosti i 21. obljetnicu slobodne, samostalne, suverene, demokratske Hrvatske države.
 
Dan državnosti je najveći i najljepši svjetovni blagdan Hrvatske. Na dan 25. lipnja prije dvadeset i jedne godine Hrvatski sabor donio je povijesnu Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH, kojom je Hrvatska postala samostalna i suverena država.
Nažalost to nije bio dovršetak rođenja naše moderne države, to je bio početak borbe za očuvanje toga toliko željenog novorođenca. Ne možemo ne sjetiti se prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, koji je ujedinio hrvatski narod i poveo ga u pravednu borbu za slobodu.
 
Mnogi su dali život u toj obrani, mnogi su ranjeni, oboljeli, mnogi patili, ostali bez imovine, izgubili djetinjstvo. Mi u našoj Županiji dali smo toj borbi veliki obol. Koliko smo tužni zbog žrtava i njihovih obitelji s kojima suosjećamo toliko smo ponosni na njihov i naš doprinos obrani Hrvatske i njenom međunarodnom priznanju.
 
Zato ne razumijemo kada se prema Dubrovniku odnose s omalovažavanjem, kada ne razumiju da smo se mi borili da budemo čvrsto uvezani u Hrvatsku domovinu. Kada ne razumiju da nas treba povezati čvrstom vezom s ostatkom zemlje, Pelješkim mostom i autocestom preko hrvatskog teritorija. Kada ne razumiju što znači imati carinarnicu od 1270. Godine. Poručujemo im da su u krivu, poručujemo im također da se nećemo umoriti tražiti svoje pravo, nećemo stati dok ostatak Hrvatske ne spojimo s Dubrovačkim područjem mostom. I spojit ćemo Dubrovnik s ostatkom Hrvatske! I izgradit ćemo Pelješki most!
 
Ovogodišnji Dan državnosti slavimo s potpisanim pristupnim ugovorom za ulazak u EU, s procesom ratifikacije koji je u tijeku, s očekivanjem 1. srpnja 2013. i punopravnog članstva u EU. EU nije rješenje svih naših problema. Govoreći nogometnim rječnikom, EU je završno natjecanje europskog prvenstva na koje smo se plasirali, na kojem se natječemo s najboljim i biti će nam onako kako dobro budemo igrali. Ali smo tamo jer tamo pripadamo svojom poviješću, svojim postignućima. Orni smo za dokazivanje, napokon, vidjeli smo da smo se i u Poljskoj ovih dana dobro nosili. Ne bojimo se natjecati s najboljima.
 
Mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pridonijet ćemo svojim radom napretku Hrvatske u tom prestižnom svjetskom klubu kakav je EU.
Čestitam vam Dan državnosti i neka nam živi i cvjeta naša Hrvatska, jedina i najljepša."

 

Pročitajte još

MJEŠTANI I DALJE NEGODUJU Postira se vraća na jesen. Kako preživjeti ljeto s Dorom?

Dulist

RIJEŠENO PITANJE PRISTUPNE CESTE S HEBRANGOVE Kraj Karingtonke niče kompleks s 300 stanova?

Dulist

Proizvodi za samotamnjenje su izvrsni, no treba ih znati nanijeti: Evo najčešćih pogrešaka i kako ih ispraviti

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija