Grad

Dubrovnik prvi u Hrvatskoj postavio senzore za mjerenje kvalitete zraka

Dubrovnik prvi u Hrvatskoj postavio senzore za mjerenje kvalitete zraka

Grad Dubrovnik prvi je grad u Hrvatskoj koji je postavio senzore za mjerenja kvalitete zraka u odgojno-obrazovnim ustanovama. Riječ je Pilot projektu u sklopu projekta Pametni grad, a Dubrovačka razvojna agencija DURA, koja ga provodi, u ovom je koraku senzore instalirala u tri osnovne škole i pet vrtića.

Projekt je danas predstavljen u OŠ Lapad, a tom je prigodom zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić naglasila kako je ovo još jedan u nizu projekata koji doprinosi kvaliteti života sugrađana te kako je riječ o nadstandardu koji pozitivno utječe na kvalitetu obrazovanja.

Postavljeno je ukupno 120 senzora i to u osnovnim školama Ivana Gundulića, Marina Držića i Lapad te vrtićima Ciciban, Izviđač, Kono, Pile i Pile 2.

Cilj je projekta je poboljšanje kognitivnih sposobnosti i razine praćenja nastave te poboljšanje zdravlja, naročito kod djece s kroničnim bolestima dišnih sustava, kazala je direktorica DURA-e Ana Marija Pilato Krile. Naime, istraživanja su pokazala da djeca koja pohađaju programe u odgojno-obrazovnim ustanovama nakon dužeg vremena provedenog u zatvorenim prostorima klonu od umora i gube koncentraciju, a praćenjem stanja i reagiranjem sukladno dobivenim podacima ova se situacija može poboljšati. Pozitivna iskustva škole u tom smislu iznijela je i ravnateljica OŠ Lapad Nikolina Soko.

U ime izvođača radova, HT-a, Renato Totić istaknuo je važnost primjene suvremene tehnologije u svakodnevnom životu, o čemu smo posebno svjedočili za vrijeme pandemije, te cjeloviti pristup Grada Dubrovnika koji bilježi iskorak u primjeni na razini Hrvatske.

Cjelokupni sustav i njegove tehničke pojedinosti predstavio je Stjepan Čavar iz DURA-e, koji je kazao kako se ovakvi senzori najčešće instaliraju u poslovnim prostorima, a Grad Dubrovnik prvi ih je omogućio u odgojno-obrazovnim ustanovama. Instalirani sustav za mjerenje kvalitete zraka omogućava očitavanje mjerenja CO2, temperature i vlage u zraku u prostorijama gdje su postavljeni senzori, povezivanje senzora na IoT (Internet of Things) infrastrukturu te korištenje aplikacijskog rješenja za praćenje i analizu podataka. Instalirani sustav omogućuje i dodatne nadogradnje.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist