Kultura

‘DUBROVNIK PRIJE DUBROVNIKA’ Dubrovački muzeji održali edukativnu radionicu za odrasle

'DUBROVNIK PRIJE DUBROVNIKA' Dubrovački muzeji održali edukativnu radionicu za odrasle

U sklopu 26. Edukativne muzejske akcije Iz/van/red/no, a povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, Pedagoški odjel Dubrovačkih muzeja organizirao je radionicu pod naslovom ‘Dubrovnik prije Dubrovnika – Izvanredni nalazi’. Autori radionice su: viša kustosica pedagoginja Aleksandra Piteša i kustos pedagog Bruno Bijađija. Radionica je u prvom redu bila namijenjena turističkim djelatnicima kao nadopuna znanja pri svakodnevnim vodstvima Dubrovnikom, ali i svima onima koji žele saznati više o arheološkim nalazima od
grčke kolonizacije istočne obale Jadrana pa do rimske vladavine na području Cavtata i povijesne gradske jezgre u Dubrovniku. Na radionici su obrađene teme: Je li Epidaur bio grčka kolonija / naselje?, Rimljani u Dubrovniku i Kasna antika u Cavtatu i Dubrovniku.

Nakon objašnjenja prostora, vremena i tema s kojima su se polaznici na radionici susreli, objašnjeni su ‘izvanredni’ povijesni i arheološki nalazi s obzirom na prednosti i nedostatke s kojima se arheolozi susreću prilikom razmatranja navedenih tema. Na početku svake teme slijedio je kratki uvodni povijesni osvrt, a nakon toga polaznicima su predočeni „izvanredni“ nalazi, „veliki“ i „mali“ koje su polaznici na unaprijed pripremljenom materijalu vrijedno bilježili za vrijeme uvodnih predavanja. Na taj način sudionici su dobili uvid u zbivanja i procese koji su se odvijali na zadanom prostoru i u zadanom vremenu. Na kraju svake teme bilo je ponuđeno više zaključka, a ostavljena je i mogućnost da svaki sudionik donese vlastiti. Krajnji cilj radionice bio je upoznavanje turističkih djelatnika i zainteresirane šire javnosti s važnošću arheoloških nalaza u razumijevanju predrimskog i rimskog vremena na prostoru današnjeg Cavtata i povijesne gradske jezgre u Dubrovniku. Budući da Dubrovački muzeji još uvijek nemaju formiran stalni postav Arheološkog muzeja, ovim putem se, među ostalim, pokušala naglasiti važnost Arheološkog muzeja u kojem bi eksponati iz najranijeg vremena dubrovačke povijesti bili napokon prezentirani javnosti.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist