Aktualno

‘DUBROVNIK – GRAD BEZ PLASTIČNIH VREĆICA’ Najveći zagađivači okoliša!

'DUBROVNIK - GRAD BEZ PLASTIČNIH VREĆICA' Najveći zagađivači okoliša!

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih vrećica, Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika organizira dijeljenje ekoloških vrećica za građane 19. prosinca ispred Palače Sponza s početkom u 10 sati.

Akciji prigodnog natpisa ‘Dubrovnik – Grad bez plastičnih vrećica’ će se pridružiti i udruga ‘Eko centar Zeleno Sunce’ iz Mokošice prodajom vlastitih prirodnih i ekoloških proizvoda u humanitarne svrhe.

Godišnja potrošnja plastičnih vrećica u svijetu procjenjuje se između 500 i 1000 milijardi komada, a zbog velikih troškova recikliranja (samo jedan posto se reciklira) velik dio njih na kraju se nepravilno odlaže pa štetno djeluje po okoliš. Zakonom izglasanim u Europskom parlamentu, 28. travnja 2015. godine, državama članicama nalaže se prenošenje odredaba Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu u nacionalnom zakonodavstvu, s ciljem drastičnog smanjenja upotrebe plastičnih vrećica kao najvećim zagađivačima okoliša.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 200 milijuna plastičnih vrećica, s tendencijom smanjenja proizvodnje i prelaska na platnene torbe. Grad Dubrovnik uključio se u borbu protiv plastičnih vrećica educirajući javnost o štetnosti i zamjeni istih.

Pročitajte još

SDSS otpao, HDZ- i Domovinski pokret na korak do pakta

Dulist

Nove cijene goriva

Dulist

RIBA RAZBACANA PO PUTU: ‘To bi u najmanju ruku moglo biti kazneno djelo’

Dulist