Aktualno

Dubrovnik dobiva Udrugu Franak

Dubrovnik dobiva Udrugu Franak

Osnovana je podružnica Udruge Franak za Dubrovačko – neretvansku županiju.

Tim povodom sutra  će se održati konferenija za novinare Udruge  Franak  u  Hotelu Petka  s  početkom  u  10 sati.  Tema  će biti aktualno  stanje  s kreditima  u  Švicarskim  francima  i predstavljanje  javnosti  početka  djelovanja  podružnice  Dubrovnik. Koordinator udruge Marko  Mišić ističe kako su ciljevi udruge proširiti je kroz cijelu državu tako da se po svim većinim gradovima i županijama osnuju podružnice.

-Tako je došao red i na Dubrovnik. Radi se na obavještavanju javnosti, vezano za probleme sa kreditima u švicarskim francima. Prema podacima Hrvatske narodne banke ukupno je plasirano preko 120 tisuća kredita u švicarskim francima,  a od toga je 75 tisuća stambenih dugoročnih kredita s dosta visokim iznosima reda veličine od  70 do 150 tisuća kuna, pa čak i do 200 tisuća eura. Sa dosta visokim iznosima, anuitetima, dogodila su se ogromna povećanja. Prosječno neto povećanje rate kredita iznosi oko 1600 kuna. Tu su još i autokrediti, mali nenamjenski krediti. Primjerice, ja imam dva kredita, ukupno mi je prije povećanja kamata, rata varirala između 6 tisuća i 300 kuna i 6 tisuća i 500 kuna, a danas mi rata iznosi oko 10 i pol tisuća kuna – naglašava Mišić. Dodaje i kako postoji kvalitetna ekspertiza Ekonomskog fakulteta u Zagrebu – katedre za financije, gdje je detaljno obrazložena ova problematika i u kojoj je ponuđeno  rješenje problema.

– Mađarska je Vlada, za razliku od naše, vratila tečaj na početak i te kredite prebacila u njihovu domaću valutu te je zamrznula kamatnu stopu i spasila ljude. Iako je bilo najava o propasti bankarskog sustava, to se nije dogodilo, banke su preživjele, samo malo manje zarađuju, a Mađarska izlazi iz krize, dok mi tonemo – napominje Mišić. Udruga Franak danas broji oko 6 i pol tisuća članova, no taj broj svakog dana raste.
– U Dubrovniku imamo više od 160 registriranih članova – zaključuje.
 

Pročitajte još

OD IDUĆEG TJEDNA Liječnici će imati pravo prijaviti pacijente privremeno nesposobnima za vožnju

Dulist

GORAK KRAJ ‘Novi Europski Bauhaus’ izostavio Dubinu iz projekta, iz kluba poručili: Uprava TUP-a gurnula nas je u stečaj

Dulist

SDSS otpao, HDZ- i Domovinski pokret na korak do pakta

Dulist