Politika

Dubrovnik će stambeno zbrinjavanje branitelja riješiti do 2020.

Dubrovnik će stambeno zbrinjavanje branitelja riješiti do 2020.

Sporazumom između Ministarstva hrvatskih branitelja i  Grada Dubrovnika stanovi koji će se graditi u Mokošici dijele se u omjeru 65 naprama 43. Odnosno 65 stanova pripast će Ministarstvu, a 43 Gradu Dubrovniku.

Kako je objasnio gradonačelnik Mato Franković ta 43 stana Grad bi namijenio za dubrovački POS, a to je tek prvi kontingent stanova za mlade.

-Ovim se ne dižu nikakva prava hrvatskim braniteljima – rekao je Franković dodavši kako Grad s 10,8 milijuna kuna sufinancira izgradnju stanova za branitelje, sudjelovao je i s donacijom zemljišta i uređenjem infrastrukture. Rekao je i kako će se dio hrvatskih branitelja stambeno zbrinuti na Pobrežju

Tijekom rasprave vijećnik Mosta Maro Kristić rekao je kako je cijena izgradnje dosta visoka.

-Za mene ovo nije cijena poticane stanogradnje, 11 872 kune je ekstremno visoka cijena – rekao je Kristić.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić rekla je kako je Ministarstvo raspisalo javnu nabavu na temelju projekta iz 2007., 2008. godine. Javile su se dvije tvrtke koje su imale iznimno visoku cijenu u odnosu na procjenu.

-Mi ne pričamo o POS-ovim stanovima, ovo je zakon o zbrinjavanju hrvatskih branitelja, tu nema etalonske cijene. 11500 kuna je procijenjena vrijednost najniže ponude. Mi danas osiguravamo sredstva, a tek onda će se donijeti odluka o odabiru izvođača. Ovo je nažalost realna cijena danas u Dubrovniku na tržištu – rekla je Tokić dodavši kako su to sve stanovi za građane Dubrovnika.

-Ministarstvo je raspisalo javnu nabavu i dobilo određenu cijenu koja je bila znatno iznad projicirane cijene i osiguranih sredstava. Pred nama su dvije odluke – ići u ovo ili ne. Izgraditi 65 stanova za branitelje ili ne. Mi ćemo izgraditi stanove za mlade u Solitudu. Ovo će u bržem roku osigurati 43 stana za mlade, a istovremeno i 65 stanova za branitelje. Krajem 2019., početkom 2020. imat ćemo riješeno pitanje stambenog zbrinjavanja branitelja ako danas donesemo ovu odluku – rekao je gradonačelnik.

Kristić je replicirao kako u niti jednom trenutku nije doveo u pitanje potrebu gradnje stanova za branitelje i za mlade.

-Pitanje je racionalnosti. U pitanju su ogromni novci, u tom smislu je išla moja kritika – rekao je Kristić.

-Više puta ste vi i kolega Nikolić poentirali danas Lapadsku obalu. Mi ćemo je izgraditi i nije istina da je mi ne želimo izgraditi – replicirao mu je Franković.

Zaključak je usvojen jednoglasno.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist