Grad

DUBROVNIK BILJEŽI RAST 11 posto više dolazaka, 9 posto više noćenja

tz turisticka 8

Direktorica TZ-a grada Dubrovnika Romana Vlašić na današnjoj je konferenciji za medije kazala kako je u prvih šest mjeseci zabilježen rast od 11 posto u dolascima i 9 posto u noćenjima.

– Imamo stabilan porast u odnosu na lanjske rezultate. Najveći broj gostiju odsijeda u hotelima, koji su u prvoj polovici godine zabilježili 6 posto veći dolazak i 2 posto veća noćenja. Najjača tržišta su ona tradicionalna, Velika Britanija, Hrvatska, Njemačka, SAD, Francuska te Koreja s četverostrukim povećanjem broja dolazaka i noćenja. Ukupni rast noćenja od 9 posto je daleko iznad hrvatskog prosjeka. I u noćenjima najveći udio zauzimaju hoteli, a povećanje bilježi i privatni smještaj kao i svi drugi oblici smještaja – kazala je Vlašić, dodavši da loše vrijeme nije utjecalo na turističke brojke jer Dubrovnik nije kamping destinacija.

Voditelj Odjela za promociju i on-line strategiju Siniša Žakula predstavio je novu web aplikaciju ‘Last Minute Dubrovnik’.
– Proteklih godina značajno je porastao broj kapaciteta, a kad je riječ o privatnom smještaju, broj je premašio 14 tisuća postelja.Razmišljajući kako poboljšati popunjenost i napraviti besplatnu aplikaciju, napravili smo ‘Last Minute Dubrovnik’. Svi gosti najčešće sa sobom imaju ili mobitel ili tablet. Dobit će poruku s mogučnošću rezerviranja smještaja s ovom aplikacijom osmišljenom za Android i iOS sustave. Slobodni kapacitet će im se zazeleniti, mogu vidjeti lokaciju i sve druge informacije te direktno kontaktirati vlasnike smještaja – rekao je Žakula, dodavši kako je riječ o prvoj aplikaciji takve vrste u Hrvatskoj, koja je prevedena na sedam jezika.
Predsjednik TZ-a, gradonačelnik Andro Vlahušić zahvalio se svima uključenima u turizam te kazao:

– 2008. godine imali smo 1,8 milijuna noćenja, a ove ćemo ostvariti tri milijuna. U zadnjih šest godina imali smo 67 posto više noćenja nego 2008. godine, godine vrhunca gospodarskog rasta. Posebno nas veseli što ćemo imati oko 800 tisuća noćenja u privatnom smještaju, koji se približava 50 posto kapaciteta i jednoj trećini noćenja. Dvije i pol tisuće obitelji, oko deset tisuća ljudi, dakle svaki četvrti stanovnik grada živi od iznajmljivanja. Zato je i ova aplikacija bitan dodatak – kazao je Vlahušić.

– Za nas je ova sezona gotova, već radimo za narednu sezonu. Ove godine imat ćemo na kraju Ljetnih igara prekrasan projekt Kralja Leara i Radu Šerbedžiju na Srđu. Imamo odličan program dočeka Nove godine, zimski program, imamo novu izgradnju i obnovu, od Kompasa, Mora, Neptuna, Kalamote. Belvedere se nastavlja svojim tijekom. Danas je 3. srpnja, za koliko ste vremena došli na Pile? Nikad više gostiju, a nikad više reda u gradu. Za 15 dana otvaramo nove Lazarete uz petodnevnu pučku festu. Idemo u Kinu, SAD, na kongresni dio, otvaramo nova tržišta – rekao je Vlahušić.

– Dubrovnik ne spava. Rasti po stopi od 10 posto može samo Kina gospodarski, a Dubrovnik gospodarski, to nije moguće. Ulažemo ogromno. Jučer sam bio u marini u Komolcu, tamo se radi projekt. Luci smo produžili koncesiju za 30 godina, gradi se novi terminal. Gradit ćemo i akvarij i filmski studio. Dubrovnik će biti najatraktivnija, najskuplja i najsadržanija destinacija na Mediteranu i ljudi u gradu će od toga moći živjeti vrlo kvalitetno. Ne postoji niti jedna aktivnost koju grad Dubrovnik ne može samostalno napraviti – istaknuo je Vlahušić, dodavši kako se svi rezultati iskazuju i u prihodima.

– Dubrovnik Card u prvih šest mjeseci raste po stopi od 141 posto u odnosu na lani. Jučer sam pročitao kako je prihod od zidina porastao za osam posto. A odbili su veću cijenu, noćno razgledanje. zato što se dio pojedinaca ponaša nerazumno direktna šteta za građane Dubrovnika je 12 milijuna kuna – kazao je Vlahušić.

– Dubrovnik je skup, sadržajan, raste, upravlja vlastitom sadašnjošću i budučnošću. Samo zato što postoji sinergija privatnog i javnog sektora. Trebamo biti ponosni, ali i znati da ne traje vječno – zaključio je Vlahušić.

Pročitajte još

POHVALNA AKCIJA ŽUPE SV MIHAJLA Kupljen prijeko potreban uređaj za rano otkrivanje autizma

Dulist

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist