Grad

Dobili smo novu generaciju barmena i savjetnika za vino!

Uvjerenja3

U Dubrovniku je održana završna manifestacija Edukacije u ugostiteljstvu i turizmu Adriatic – barmeni/ica i savjetnik/ica za vino na kojoj su polaznicima dodijeljena uvjerenja o završenom stručnom usavršavanju.

Uz dodjelu uvjerenja, polaznici su ovom prilikom i prezentirali naučena znanja i vještine. U nešto više od dva tjedna, oko 50 je polaznika prošlo edukaciju Adriatic koju je organizirala Ustanova za obrazovanje odraslih Adriatic Educatio u suradnji s Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije i samom Županijom Dubrovačko-neretvanskom. Značaj projekta prepoznali su i partneri: Maraska i Vinarija Dingač.

Već četvrtu godinu zaredom u Dubrovniku se održava ova edukacija, ove godine na Odsjeku za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu, a kojom se nastoji unaprijediti kvaliteta usluge u ugostiteljstvu kako bi domaći i inozemni gosti, uz neizostavan smiješak i ljubaznost, dobili i vrhunsku uslugu. Ukupno je kroz ovaj program usavršavanja prošlo više od 1400 osoba. Interes u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i ove je godine bio jako veliki što govori o stalnoj potrebi za ulaganjem i podizanjem usluge u turizmu na viši nivo.

„Ovakvi projekti i edukacije su nužni za razvoj našeg turizma i podizanje usluge na višu razinu. Nama je to jako bitno jer svake godine naša županija broji sve veći broj turista“, kazao je Vladimir Bakić direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Polaznici su tijekom dva tjedna edukacije od tima vrhunskih predavača stekli znanja o pravilnom miješanju barskih pića, socijalnim vještinama u ugostiteljstvu, usvojili su osnovne pojmove o enologiji, načinu posluživanja i ostalim segmentima vinarstva, te stekli profesionalne vještine potrebne za samostalan rad u restoranima i hotelima visoke kategorije. Među njima je najviše bilo već aktivnih djelatnika i vlasnika ugostiteljskih objekata, no, sve je veći broj nezaposlenih koji na ovaj način ulažu u svoje vještine kako bi tijekom sezone pronašli posao u ugostiteljstvu. Trendovi u svijetu jako se brzo mijenjaju, pa tako i u eno-gastro kulturi, a od vrsnih predavača polaznici su naučili najnovije vještine, upoznali se s najnovijim tehnologijama ali i stekli multidisciplinarna znanja kako bi mogli odgovoriti na potrebe suvremenog gosta.

„Potrebe naših gostiju mijenjaju se iz sezone u sezonu. Nije dovoljno biti samo ljubazan i nasmiješen. Gosti su danas također puno više nego ranije informirani i žele dobiti dodatnu vrijednost odnosno najvišu kvalitetu za uslugu koju plaćaju. Naša je uloga da pratimo trendove i potrebe naših gostiju u svijetu te da odgovorimo na njihove zahtjeve. Ulaganje u obrazovanje se pokazalo kao jedini put za podizanje konkurentnosti na tržištu rada i drago mi je da su mnogi naši polaznici nakon završene edukacije pronašli posao“, kazao je Ante Peroš voditelj projekta Edukacije u ugostiteljstvu i turizmu ADRIATIC.

Pročitajte još

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist