Grad

Dubrovnik bi trebao dobiti centar za pružanje usluga osobama s poteškoćama

Dubrovnik bi trebao dobiti centar za pružanje usluga osobama s poteškoćama

Privodimo kraju temeljni dokument, a to je projektni zadatak za budući centar na osnovu kojeg ćemo započeti izradu projektne dokumentacije. Idući tjedan očekujemo finalni draft projektnog zadatka, a 21. prosinca imat ćemo i službeni sastanak u ministarstvu na temu budućeg centra za pružanje usluga u zajednici – izvijestio je na svome Facebook profilu dubrovački gradonačelnik Mato Franković nakon radnog sastanka na temu budućeg centra za pružanje usluga u zajednici. Zanimali su nas detalji tog centra pa su za DuList iz Grada Dubrovnika uputili odgovor pročelnika resornog Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo – Dživa Brčića koji je istaknuo kako je gradonačelnik zaključkom osnovao Radno tijelo za izradu projektnog zadatka za osnivanje Centra za pružanje usluga u zajednici.

-U povjerenstvo su imenovani zaposlenici Grada Dubrovnika, predstavnica DURA-e, predstavnica Udruge Poseban prijatelj Dženita Lazarević te Luini Banovac roditelj djeteta s poteškoćama iz spektra autizma. Radno tijelo je tijekom proteklog razdoblja definiralo potrebe za osnivanje jedne ovakve ustanove na području Dubrovnika koja bi po uzoru na druge ustanove u RH osigurala pružanje usluga djeci, mladeži i odraslim osobama s teškoćama – naglasio je Brčić.

Dodao je i da je u pripremi prijedloga projekta 3. studenog održao sastanak na daljinu s profesoricama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Ljiljanom Pintarić Mlinar, Snježanom Sekušak-Galešev, Danielom Bratković te Dženitom Lazarević o mogućim modelima osnivanja jedne ovakve ustanove na području Grada Dubrovnika.

-Kao ogledni primjerak profesorice su istaknule Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj. Luna Polić Barović, predstavnica u radnom tijelu, ujedno zaposlenica DURA-e (izrađivačica Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika 2021.- 2025. koju je Gradsko vijeće usvojilo početkom ove godine) izradila je prijedlog Projekta Centra za pružanje usluga u zajednici. Na današnjem sastanku razmotren je prijedlog projekta te su predložene konkretne nadopune istog te se raspravljalo o trenutnoj situaciji po pitanju skrbi za djecu, mlade i odrasle s teškoćama kako u Gradu Dubrovniku tako i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nakon usuglašavanja istog Upravni odjel za izgradnju i projekte pripremit će idejno rješenje za navedenu ustanovu temeljem kojeg će Grad Dubrovnik Vladi Republike Hrvatske uputiti zamolbu za darovanje zemljišta u Orašcu na kojem se planira izgradnja jedne ovakve ustanove – istaknuo je pročelnik Brčić dodavši kako je za 21. prosinca uz pomoć savjetnice župana Žakline Marević zakazan  sastanak u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na ovu temu kojem će uz njega i savjetnicu Marević nazočiti i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Foto: Facebook/Mato Franković

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist