Sport

Dubrovkinja Lukrecija Dragić i ove godine u timu Aktivne Hrvatske

Dubrovkinja Lukrecija Dragić i ove godine u timu Aktivne Hrvatske

Zadnji je trenutak za veću akciju aktivacije djece i mladih u Hrvatskoj kad su borba protiv pretilosti i redovna tjelesna aktivnost u pitanju. Vodeći hrvatski sportsko-edukativni projekt Aktivna Hrvatska kreće u veliku proljetno-ljetnu edukaciju diljem Hrvatske. Posebnu pažnju u jedanaestoj će sezoni posvetiti djeci i mladim ljudima.

Hrvatska je sedma zemlja po pretilosti mladih od 39 zemalja Europe, zabrinjavajuće je da prvih sedam mjesta drže zemalje Mediterana. Čak 42 posto dječaka koji žive uz more je pretilo, a djevojčice s Mediterana također su prve po pretilosti.

-Pred nama je poseban zadatak ove godine. Iako već godinama slušamo kolike su dobrobiti redovne tjelesne aktivnosti, gotovo trećina osmogodišnjaka živi s prekomjernom tjelesnom težinom. Upravo ćemo njima posvetiti jedanaestu sezonu kako bi njih i roditelje raznim akcijama potaknuli na promjenu životnih navika. Upravo zato, ove godine s nama u timu je i jedna osmogodišnjakinja – izjavio je glasnogovornik Aktivne Hrvatske Toni Dabinović.

Tim Aktivne Hrvatske u jedanaestoj sezoni čine ambasadorice i voditeljice Renata Sopek i Darija Mikulandra Žanetić, treneri veterani projekta, kineziolozi Lukrecija Dragić, Tina Živković, Ivan Antunović i Patrik Kramarić. Posljednjih nekoliko sezona građane diljem zemlje educiraju i Drago Pezić, Luka Šuker i Dominik Špoljarić. Treninzi instruktorice pilatesa Asje Petersen posljednjih su godina iznimno posjećeni, a s vježbama za lice od prošle nas godine podučava Jelena Atabeyki. Od prošle godine u timu je i najmlađa članica, osmogodišnja Anja Dabinović čijih je 35 posto vršnjaka pretilo.

Tim Mentalnog treninga koji predvode Ana i Igor Čerenšek u ovoj godini održava radionice posvećene stresu, a u rujnu će posebnom radionicom pažnju posvetiti mladima. Nutricionistica Karmen Matković – Melki jedanaest godina daje besplatne savjete iz područja nutricionizma. Aktivna Hrvatska održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika RH Zorana Milanović, uz podršku Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog olimpijskog odbora.

Sljedeći trening Aktivne Hrvatske održava se u Vodicama 27. svibnja, vježbe za lice Jelene Atabeyki su u Falkensteiner Resortu Punta Skala u subotu, 3. lipnja. Ljetni jutarnji trening pilatesa s Asjom Petresen u Samoboru je u subotu, 8. srpnja. Po prvi puta tim Kineziološkog fakulteta iz Zagreba vježbat će s građanima Metkovića 26. kolovoza, a u Bolu na Braču 9. rujna. U rujnu ćemo se posebno posvetiti mladima i to u Solinu i Rijeci.

Pročitajte još

Jugaši u finalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist

OSMI DU MOTION Za vikend je grad u pokretu, stižu trkači iz 50 zemalja svijeta

Dulist

‘Pituri’ nastupaju u završnici Kupa Hrvatske

Dulist