Sport

DUBROVČANIN NIKOLA TROJANOVIĆ Preminuo najstariji hrvatski olimpijac

DUBROVČANIN NIKOLA TROJANOVIĆ Preminuo najstariji hrvatski olimpijac
boninovo ilustracija

U Splitu je 28. kolovoza u 91. godini života preminuo Nikola Trojanović, najstariji hrvatski olimpijac, piše Slobodna Dalmacija. Proslavljeni plivač splitskog Mornara Nikola Trojanović, došao je u Split iz Dubrovnika, gdje je i rođen 29. rujna 1928. godine. Uočio ga je tko drugo do Božo Grkinić. Trojanović je po dolasku u Mornar već bio školovani plivač dubrovačkog Juga. A Grkinić je uvijek budno pazio na svim bazenima tko bi mogao na odsluženje vojnog roka pa da ga odmah usmjeri prema Mornaru.

Trojanović je došao u vojsku prije 1949. i neko vrijeme nastupao je za Partizan, a onda je došla direktiva da se vodeni sportovi koncetriraju u splitskom Mornaru pa je i Trojanović stigao u Split. Mornar je na kvalifikacijskom turniru za vaterpolsku Drugu ligu postao prvakom pobijedivši s gol razlikom 59:1. Taj jedini gol primio je Trojanović koji je branio od 1949. do 1951. Malo pomalo uočen je Trojanovićev plivački talent. Izabran je i za prvenstvo Europe u Beču, ne kao plivač nego da se privikava. A onda mu je 1951. došao Grkinić i obavijestio ga da prelazi među plivače.

Nikola Trojanović nastupio je na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju gdje je u disciplini 200 metara prsno osvojio 14. mjesto. Legendarni Božo Grkinić napustio je Mornar 1958., a naslijedio ga je Renato Vučetić Splićo. Pod Vučetićem Trojanović je plivao do svoje 32. godine. Napomenimo i to da je Nikola Trojanović bio prvak Jugoslavije na 200 metara prsno 1951., na državnom prvenstvu održanom u Ljubljani, kada je titulu osvojio vremenom 2:48,6., a na 100 metara leptirovim stilom prvak Jugoslavije posao je 1950. rezultatom 1:12,6.

Pošto je kao dječak Nikola Trojanović imao ozljedu iz Drugog svjetskog rata nakon prestanka aktivnog natjecanja prebacio se u plivačko natjecanje sportaša invalida, gdje isto postizao odlične rezultate. Tako je prvak Jugoslavije među plivačima invalidima postao 1969. godine na 50 metara prsno, kao i član plivačke reprezentacije Hrvatske koja je iste godine na turniru republika i pokrajina bivše države među plivačima invalidima zauzela prvo mjesto u štafeti 4×50 metara prsno.

Pogreb će biti na splitskom groblju Lovrinac.

Pročitajte još

TURNIR TENIS KLUBA DUBROVNIK Deranja, Smokvina i Vušić najuspješnije!

Dulist

SJAJNA POBJEDA RK ARDIAEI ‘Oproštaj od Mljekare na najljepši način’

Dulist

MEĐUNARODNI MITING Deset medalja za Atletski klub Dubrovnik!

Dulist