AktualnoUrednički izbor

Dubrovčani mimohodom odali počast žrtvama Srebrenice

Dubrovčani mimohodom odali počast žrtvama Srebrenice

Ovdje izrastaju nove generacije koje će, nadam se smoći snage da se povežu, da pruže drugom ruku. Da u svojim vrtovima uzgajaju cvijeće, a ne da u njima zakopavaju sjekire i oružje kojima će nekome nanositi zlo – rekao je imam Salkan ef. Herić na kraju mimohoda sjećanja Stradunom povodom 24. obljetnice srebreničkog genocida.

Mimohodu su se, uz brojne građane i sudionike mimohoda iz susjednih država pridružili i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i zamjenica župana Žaklina Marević.

– Naša je obveza doći jer svaka žrtva, pogotovo ovako tragična i ovakvih razmjera zapravo traži pijetet i poštovanje, i mi se kao grad Dubrovnik naravno priključujemo u ovom tužnom mimohodu svake godine. Nažalost žrtve ništa ne može vratiti, ali možemo mimohodom ukazati na sve strahote tih ratnih događanja – izjavila je Tepšić.

– Danas je tužna obljetnica genocida u Srebrenici od strane srpske vojske, četnika, paravojnih formacija i najmanje što možemo napraviti je s poštovanjem se sjetiti nevinih žrtava Srebrenice. Ja se danas sjećam i Vukovara, jer da se genocid u Vukovaru zaustavio nikad se Srebrenica ne bi dogodila. Drago mi je da naši sugrađani Bošnjaci obilježavaju ovaj dan kao trajan spomen da zlo trebamo pobijediti da se u budućnosti takve stvari ne dogode – naglasio je Potrebica.

– Kao i svake godine danas smo ovdje da bi odali počast svim žrtvama koji su svoje živote ostavili u Srebrenici, taj ružni genocid koji se dogodio. Danas iskazujemo poštovanje svima njima i šaljemo poruku njihovim obiteljima da ih nismo zaboravili, i da ih nikada nećemo zaboraviti – kazala je Marević.

Vjerskim obraćanjem na Porporeli Herić je zaključio mimohod.

– Svake godine laganim koracima, s dubokim mislima k Bogu, s dubokim sjećanjem na Srebrenicu i ne samo Srebrenicu, sjećamo se i Prijedora, sjećamo se svih ratnih zgarišta. Sjećamo se Dubrovnika, Vukovara, Sarajeva, Srebrenice i svih Srebrenica u kojima je izvršen genocid. Negdje je on priznat kao genocid, negdje kao zločin. Jedan ubijen čovjek je prema meni genocid, a Bog kaže ‘onaj tko ubije jednog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet, dok onaj tko spasi jednog čovjeka, kao da je spasio cijeli svijet’. Na ovaj način pokušavamo odaslati poruku mira, humanosti i pozovemo mlade da se sjećaju, da ne zaborave, da se njima ponovno to ne bi dogodilo. Danas sam odaslao kuransku poruku koja kaže: ‘Kada zemlja izbaci terete svoje, pitat će ljudi što joj je.’. Danas me pitaju zašto se ovo dogodilo. Mi nemamo odgovora zašto se ovo dogodilo. Tražimo ga, ali pretpostavljamo da je genocid nad muslimanima i Bošnjacima, ali ne samo Bošnjacima izvršen samo iz jednog razloga, a to je jer su bili drugačijeg imena, što su na jedan drugačiji način pristupali Bogu. Što su na jedan drugačiji način živjeli svoj život. Je li to osveta za ono što su neki prije 500 godina učinili, kako je ratni zločinac kojeg neću imenovati to rekao? Ako je to osveta, onda se valjamo suočiti s Božjom pravdom koja, iako ga je stigla nije zadovoljavajuća – istaknuo je.

Podsjetimo, mimohod je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika uz dodjelu prigodnih majica svim sudionicima.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist