Aktualno

Dubrovački ugostitelji u srijedu zatvaraju lokale na sat vremena, pozivaju i na besplatnu kavu sutradan

Dubrovački ugostitelji u srijedu zatvaraju lokale na sat vremena, pozivaju i na besplatnu kavu sutradan

Odbrojavanje se nastavlja: ugostitelji Juga Hrvatske u srijedu 30. rujna zatvaraju lokale na 60 minuta u akciji ‘3 do 12“, ali i pozivaju na besplatnu kavu, sutradan, javljaju iz Udruge ugostitelja Dubrovnik. Slijedom akcija ‘5 do 12’ u organizaciji Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre te ‘4 do 12’ u organizaciji Udruge ugostitelja Split i kolega iz cijele Dalmacije, Udruga ugostitelja Dubrovnik zajedno s ugostiteljima iz okolice pridružuje se akcijom ‘3 do 12’.

Sezona, ako se tako uopće mogla i nazvati u cijeloj Hrvatskoj, a pogotovo Dubrovniku je podbacila ispod granice održivosti, ističu dubrovački ugostitelji.

-Tvrtke koje su godinama dobro radile, zapošljavale ljude, plaćale velike poreze i najmove te svojim poslovanjem uljepšavale i olakšavale život domaćima i turistima su zbog ove zdravstveno ekonomske nedaće dovedene na rub bankrota. Brojne tvrtke poput putničkih agencija, agencija za organizacije “evenata”, agencija za smještaj, prijevoznika, brodara, praonica, trgovaca, malih iznajmljivača pa naravno i naših kolega ugostitelja, bez ozbiljnih proaktivnih mjera neće dočekati početak sljedeće sezone. Mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta su zaista pomogle našim zaposlenicima, ali sad je pomoć potrebna i nama poslodavcima da bi ta radna mjesta mogla ostati sigurna do iduće sezone. Ukoliko ne bude nas, neće biti ni radnih mjesta. Radeći anketu na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovili smo kako gotovo 60 posto bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, a gotovo 40 posto se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do slijedeće sezone. Čak 80 posto poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. Ove se brojke u periodu koji nas očekuje sigurno neće promijeniti na bolje – naglašavaju iz Udruge ugostitelja.

Od Vlade, ističu, ne traže da im se poklanja novac niti da im se daje bilo što na štetu drugih poreznih obveznika.

-Mi samo želimo da nam se u idućim godinama uzme manje na ime poreza i da nam se omoguće kreditne linije koje bi mi naravno vratili kroz poslovanje u idućim, nadamo se boljim godinama.

Naveliko najavljivane kreditne linije preko Hamag Bicra i HBOR-a su ostale prazno slovo na papiru, a komercijalne banke ne odobravaju ugroženim tvrtkama i obrtima kredite u svojim aranžmanima. Zbog svega toga Udruga ugostitelja Dubrovnik zajedno s kolegama iz okolice, odlučila se na akciju ‘3 do 12’ te u srijedu 30. rujna od 11.57 do 12.57 obustaviti posluživanje svojih gostiju kako bi skrenuli pažnju na ozbiljnost situacije. Kao nastavak akcije, sljedeći dan 1.10. na Svjetski dan kave, lokali koji sudjeluju u akciji će u istom vremenskom razdoblju od 11.57 do 12.57 besplatno posluživati kavu svojim gostima – stoji u priopćenju Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Prvi put su se, naglašavaju, na ovaj način odlučili aktivirati, udružiti i od Vlade zatražiti mjere za spas gospodarstva grada i cijele Hrvatske i to obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., trajno sniženu stopu od 10 posto na svu hranu prema Strategiji razvoja Hravtskog turizma iz 2013. (po zakonu o hrani – jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino), pristup kreditnim linijama za likvidnost (HAMAG), pristup kreditnim linijama za investicije (HBOR) te državna jamstva za kredite kod komercijalnih banaka po uzoru na ostale zemlje Europe – zaključuju iz Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist