Kultura

Dubrovački simfoničari ostvarili još jedan vrhunski festivalski koncert

Dubrovački simfoničari ostvarili još jedan vrhunski festivalski koncert

Dubrovački simfonijski orkestar nastupio je u atriju Kneževa dvora s violinisticom Katarinom Kutnar pod ravnanjem mo. Iva Lipanovića u okviru glazbenog programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara.

Praizvedena je kompozicija Ciklus.mp3 za gudače dubrovačkog pijanista i skladatelja Ivana Violića, a festivalska publika uživala je i u Koncertu za violinu i orkestar u D-duru Petra Iljiča Čajkovskog te u drugom dijelu koncerta i Beethovenovoj Simfoniji u Es-duru br. 3 poznatoj i kao Eroica.

Energičnom i uigranom izvedbom dubrovački simfoničari oduševili su publiku koja se unatoč velikim vrućinama okupila u velikom broju. Vrhunski umjetnici i dobar izbor repertoara, nagrađeni su dugotrajnim aplauzom i ovacijama.

Dubrovački simfonijski orkestar jedan je od nositelja glazbenog dijela programa Igara te važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske. Orkestar surađuje s brojnim priznatim svjetskim umjetnicima, a mnoge od tih suradnji ostvarene su upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama tijekom desetljeća. Tako su na prvom ovoljetnom festivalskom koncertu nastupili uz velikog trubača Håkana Hardenbergera pod ravnanjem Franza Antona Kragera, a na sinoćnjem, i posljednjem, koncertu u sklopu jubilarne 70. sezone Igara, pridružila im se violinistica Katarina Kutnar. Talentirana glazbenica i dobitnica mnogih glazbenih nagrada i priznanja, violinu je diplomirala 2017. godine u klasi prof. Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a za izvedbu kompozije koju je i sinoć izvela u Dvoru, Violinskog koncerta Čajkovskog, nagrađena je Rektorovom nagradom. Maestro Ivo Lipanović rođeni je Dubrovčanin, a podrijetlom je iz Lumbarde na Korčuli. Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova i kod Lovra pl. Matačića. Unatoč tome što je nastanjen u Zagrebu, a profesionalni put ga već godinama veže za Split gdje je od 2014. na funkciji ravnatelja Opere HNK Split, ostvario je zavidnu međunarodnu karijeru surađujući s umjetnicima poput Barabare Hendricks, dirigirajući uglednim svjetskim orkestrima na prestižnim pozornicama poput Državne opere u Ankari, Teatru Verdi u Pisi, Operi u Nici, Njemačkoj operi u Berlinu i drugima, a u Dubrovniku je uvijek rado viđen gost.

Glazbeni program 70. Igara nastavlja se sutra, 14. kolovoza u atriju Kneževa dvora koncertom Hrvatskog baroknog ansambla sa solistima Pavlom Mašićem, Laurom Vadjon i Krešimirom Fabijanićem, a pod ravnanjem dirigenta Hervéa Niqueta.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist