Kultura

Dubrovački kolekcionari pridružili se obilježavanju 750 godina Dubrovačkog statuta!

Godina 2022. u Dubrovniku iznimno je važna jer se obilježava 750 godina Dubrovačkog statuta. Temeljni je to dokument kojim su se odredile sve buduće odrednice dubrovačkog života, diplomacije, vlasti, trgovine i politike. Ovaj Statut i danas je nepresušan izvor saznanja u istraživanju dubrovačke povijesti, olakšavajući uvid u svakodnevni život Grada.

Brojne su ustanove u kulturi i znanosti dale svoj doprinos ovoj velikoj obljetnici, organizirajući predavanja, izložbe i druge zanimljive događaje. Shvaćajući važnost Statuta i njegovog utjecaja, dubrovački su kolekcionari izradili prigodnu medalju i time bili prvi koji su obilježili ovaj veliki jubilej.

Gospari Vladimir Tošović, Dubravko Medo, Eduard Šuljak i Zoran Smoljan, autor grafičkog prikaza osmislili su i u vlastitoj nakladi izradili ovu dubrovačku medalju. Lijevanje su povjerili gosparu Mišu Milovčeviću, umjetničkom lijevaču. Ova medalja promjera 68 mm izrađena je od bronce u ograničenom broju od 50 primjeraka.

Avers:

Središnji dio medalje predstavlja Sv. Vlaha sa knjige Statuta.

Slijeva na prstenastom polju natpis LIBER STATUTORUM CIVITATIS RAGUSII.
dolje, MCCLXXII. – MMXXII.

Revers:

U sredini grb Dubrovačke Republike.

Slijeva na prstenastom polju 750. GODINA DUBROVAČKOG STATUTA
dolje, 1272. – 2022.

Pročitajte još

U ČETVRTAK Predavanje ‘Antički motivi u Bukovčevom stvaralaštvu’

Dulist

OTVORENA IZLOŽBA NENA MIKULIĆA Događaji u životu su me motivirali da napravim drastičan zaokret

Dulist

Emotivan koncert Antonije Pacek u Sponzi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija