Aktualno

Dubrovački HAZU: Srpski povjesničari književnosti su metodološki i ideološki ostali na razini 19. stoljeća

U javnom je prostoru i medijima veliku pozornost posljednjih dana privukao je Zakon o kulturnom nasleđu Republike Srbije, koji je stupio na snagu pred koji tjedan. Naime, određujući u čl. 23 zaštitu ‘stare i retke bibliotečne građe’, zakon je među ‘stare srpske knjige’ ubrojio i izdanja dubrovačke književnosti do 1867.
– Pod takvom zaštitom kao ‘srpske knjige’ našla i izdanja dubrovačkih tiskara Occhija i Martecchinija, na primjer, ali i prva izdanja Držićevih djela iz 16. i 17. stoljeća, tiskana u Veneciji, da je kojim slučajem neki primjerak kupljen na aukciji za neku od srpskih knjižnica – objašnjavaju iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.
– Drugi neprihvatljiv element iz istog članka jest odrednica, koja je itekako tendenciozno ubačena, da izdanja dubrovačke književnosti ‘pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi’. Izdanja dubrovačke književnosti ustvari pripadaju redom dubrovačkoj, hrvatskoj, europskoj i svjetskoj kulturi, a sa srpskom kulturom toga vremena nemaju ama baš nikakve veze. U taj korpus gura ga skupina srpskih povjesničara književnosti, koji su metodološki i ideološki ostali na razini 19. stoljeća – nastavili su.
– Odgovor Hrvatske treba, po našem mišljenju, biti dvojak. Vlasti Republike Hrvatske iskoristit će diplomatske i druge instrumente kojima će zatražiti izmjenu zakona. S druge strane, naše vlastito društvo treba zajamčiti kontinuitet rada, stabilno financiranje i personalnu popunjenost institucijama koje se bave istraživanjima dubrovačke baštine u njezinom prirodnom kulturnom i povijesnom kontekstu, u čemu je nezamjenjiva i uloga Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku – komentirali su.

Pročitajte još

[FOTO] Tradicionalni tratamenat u čast sv. Vlahu!

Dulist

Festu popratili i Željka Markić i Zlatko Hasanbegović

Dulist

GRADONAČELNIK UZ FESTU SV. VLAHA Moćni zagovor našega parca neka uvijek bdije nad nama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija