Kultura

Dubrovački glazbenici zasvirali sv. Vlahu u čast

Dubrovački glazbenici zasvirali sv. Vlahu u čast

Tradicionalni koncert u povodu Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika, održao se u subotu navečer u crkvi Male braće pod nazivom ‘Dubrovnik i sv. Vlaho u riječi i glazbi dubrovačkih autora’.

Koncert je okupio dubrovačke glazbenike: Dubrovački simfonijski orkestar, Mješoviti zbor Libertas, sopranisticu Paulinu Đapo, flautisticu Đivu Franetović Kušelj i klapu Ragusavecchia. U ulozi naratora tekstova Luka Paljetka i Davora Mojaša našao se Sebastijan Vukosavić, dok je koncertom ravnao Viktor Lenert. Na programu su bila djela dubrovačkih skladatelja. Neka od njih su Krešimir Magdić, Jordan Kuničić, Frano Lederer, Đelo Jusić, Luka Sorkočević, Petar Osghian, Blagoje Berse i Rade Degl’Ivellio.

Posebnost koncerta svakako je bila Suita Concertante za flautu i gudače Petra Osghiana u izvedbi DSO-a i flautistice Đive Franetović Kušelj, dobitnice brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, koja je glazbu hrvatskih autora prezentirala čak i u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo djelo, koje nemamo priliku često čuti, u Dubrovniku je prvi put javno izvedeno 1959. godine, a poveznica za ovu prigodu činjenica je da je obitelj Petra Osghiana 1922. došla u Dubrovnik iz Armenije, domovine sv. Vlaha, u vrijeme pokolja nad katoličkim stanovništvom.

Pročitajte još

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist