Aktualno

Dubrovački fotograf Zoran Marinović dobitnik nagrade HND-a za najbolji snimateljski rad

Dubrovčanin Zoran Marinović, višestruko nagrađivani hrvatski fotoreporter s dugogodišnjim iskustvom, čiji je rad posvećen složenim socijalnim i humanitarnim temama, dobitnik je još jednog priznanja. Ovoga puta, prestižnu nagradu HND-a za najbolji snimateljski rad Žarko Kaić osvojili su potresni kadrovi koje je za Novu TV,  Marinović snimio u kongoanskoj džungli tijekom smrtonosne epidemije ebole.

Marinović već godinama za renomiranu istraživačku emisiju ‘Provjereno’ donosi ekskluzivne priče, a u novinarskoj struci njegov je rad iznova prepoznat te okrunjen nagradom za snimke koje je, riskirajući život, 2019. godine zabilježio u žarištu epidemije.

-Ovo je već drugi put da sam dobio tu nagradu HND-a. Definitivno je dobro kad struka prepozna uloženi trud i rad. Pojavom društvenih mreža imamo ocean nagrada, a ovo je nagrada struke. Kada kolege prepoznaju vaš rad, onda je to posebno, to je jedan viši nivo. Jako sam zadovoljan i sve je to motivirajuće – rekao je Zoran za kojega je 2019. bila, kako sam kaže, vrlo aktivna godina.

Prilog iz Konga objavljen je u emisiji ‘Provjereno’ 2. svibnja 2019. godine, a prikazuje tamošnje centre za liječenje ebole, dajući uvid u potresno stanje koje vlada u siromašnom i politički rastrganom području, dok teški uvjeti kojima su izloženi stanovnici žarišta otežavaju liječničku skrb o bolesnicima.

-Priča o eboli jedna je od onih koje ne bih ponavljao ni za kakav honorar jer toliko je teško, mučno i komplicirano bilo sve od putovanja do prizora koje sam ondje zatekao. Trebalo mi je samo pet dana da dođem u taj centar koji se nalazi duboko u džungli. Toliko su mi prizori bili strašni i teško je bilo snimiti, a da kadrovi ne budu uznemirujući. To je kategorija priloga koju je jako teško emocionalno izgurati. Cijelu prošlu godinu bio sam na mnogim mjestima: Venezuela, Sirija, Irak, Černobil…a taj prilog o eboli je kruna svega – rekao je Zoran.

Osim za istaknuti prilog o eboli, za najbolji snimateljski rad nominirana je i reportaža iz Černobilskog četvrtog reaktora, najradioaktivnijeg područja na zemlji, koji je Zoran posjetio iste godine i zabilježio izjave svjedoka te ostatke najveće nuklearne katastrofe koja je 1986. uzdrmala svijet, piše Dnevnik.hr.

-Bio sam posvuda i došlo je vrijeme da saberem dojmove. Gotovo 20 godina sam stalno na terenu, maksimalno sam motiviran za fotografiranje, no u ova je vremena to komplicirano. Ovo malo zatišje koristim da napišem knjigu s temom o drugoj strani objektiva, svoje vlastite utiske o onome što sam snimao – otkrio je Zoran.

HND-ova nagrada za snimatelja godine nazvana je prema Žarku Kaiću koji je 1991. poginuo snimajući agresorske tenkove bivše JNA, a dodjeljuje se za najbolji rad objavljen u kalendarskoj godini u kojoj se natječaj raspisuje.

Pročitajte još

INTERVENCIJE PRODUŽENOG VIKENDA Helikopterom do KBC-a Split prevezeni pacijenti s Korčule i iz Ploča

Dulist

Hotel Croatia odvaja se o Jadranskih luksuznih hotela

Dulist

OD SRIJEDE Na kioscima vas čeka 500. broj DuLista!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija