Kultura

Dubrovačka pijanistica u žiriju uglednog glazbenog natjecanja

U ukrajinskom gradu Lvivu, poslije lanjske sjajne suradnje gdje je dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović bila u elitnom društvu pijanista i pijanističkih pedagoga iz cijelog svijeta i ove godine jedina je hrvatska glazbenica koja je imala tu čast. Kao članica žirija naša se dubrovačka pijanistica našla za ‘online stolom žirija’ sa svojih 12 kolega pijanista i klavirskih pedagoga iz cijelog svijeta od Brazila, Argentine, Kine pa do mnogih europskih zemalja.

Naime, u ukrajinskom kulturnom centru Lvivu, protekla se dva mjeseca odvijalo vrlo opsežno karantensko međunarodno glazbeno natjecanje (online) koje je samo za disciplinu klavira dalo priliku oko 2000 sudionika iz cijelog svijeta. Veliku je čast i odgovornost ponovno imala Ivana Marija Vidović koja je sa svojim učešćem Hrvatsku po drugi put upisala u ovu fantastičnu glazbenu priču.

Pet kategorija, sudionika pregršt, a bilo je prostora i za one s invaliditetom. Ove godine Vidović je bila u ocjenjivačkom žiriju za disciplinu solo klavira, klavirskih dueta, te komornog muziciranja u kojem je zastupljen klavir. Stoga se natjecanje proteglo na puna dva mjeseca od Božićnih blagdana pa sve do prošloga tjedna. Naravno, ono što je najljepše za istaknuti jest da je glazba opet pokretač radosti, kreacije i spajanja pogotovo u doba kad nam je to toliko potrebno, u doba pandemije korona virusa COVID-19.

Grad Lviv spada u krug važnih europskih glazbenih centara ponajviše zbog toga što ga je sin Wolfganga Amadeusa Mozarta, Franz Xaver Mozart u godinama kad je živio u tom ukrajinskom gradu vinuo u prekrasni glazbeni centar zavidnog standarda. On očigledno pažljivo i s ponosom čuva svoj sjaj i kvalitetu, a neumorne natjecatelje nije omelo ništa kako bi vježbali, sudjelovali, a oni sretni pobijedili. Vrijedni i odgovorni žiri spojio je sve krajeve svijeta te odabrao buduće mlade zvijezde pred kojima je nadajmo se, bolja budućnost od sadašnjosti.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA ‘NAPOLEONOVA CESTA U DALMACIJI’ S tih 500 kilometara tada makadamskog puta se i danas koristimo

Dulist

Luki Šeriću i Iris Mihajlović uručena nagrada ‘Plautilla’

Dulist

SJAJNA VIJEST Prvi put nakon 1998. Dubrovnik dobiva srednju baletnu školu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija