Aktualno

Dubrovačka bolnica – sveučilišna?

Dubrovačka bolnica - sveučilišna?

Po prvi put u povijesti Opće bolnice Dubrovnik uspješno je izvedena operacija aneurizme glave. Zahvat na 75-godišnjoj pacijentici izveo je tim pod vodstvom docenta dr. sc. Velimira Lupreta, koji je od kolovoza 2011. godine zaposlen na neurokirurškom odsjeku, a bivši je pročelnik Zavoda za endokranijsku kirurgiju Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu.

S dr. Lupretom razgovarali smo o ovom povijesnom koraku, ali i budućnosti neurokirurgije u Dubrovniku.

Koji su počeci neurokirurgije u Hrvatskoj? Kako je sve započelo?
– Pravi početak dogodio se 1974. godine povratkom u Zagreb prof. dr. sc. Iva Jeličića s edukacije u Zurichu. Sve je krenulo s KBC „Rebro“, pa je zatim prof. Jeličić došao u Institut za tumore, gdje sam radio ja. To mi je jako puno značilo, a drugim kolegama to nije bilo toliko zanimljivo. Ostali neurokirurzi su uglavnom birali spinalnu kirurgiju jer je jednostavnija, a ja sam zavolio ovo što i danas radim.

Neurokirurgija je u Općoj bolnici Dubrovnik trenutno na razini odsjeka?
– Neurokirurgija zasad nema svoj odjel jer za to treba zaposliti dva specijalista neurokirurgije. Zasad sam ja jedini, jer doktor Walter Bini više nije zaposlen. Međutim, već u bolnici imamo jednu specijalizanticu neurokirurgije dr. Ines Trninić, a nadamo se dobiti još jednog specijalizanta do kraja godine.
 
RADIMO S TRI INSTRUMENTA!
 
Prva operacija aneurizme glave izvedena je 8. ožujka. Sada se ona izvodi svakodnevno?
– Operacija aneurizme glave se u neurokirurgiji smatra vrhuncem. Ali to dosad nije bilo moguće ostvariti u Dubrovniku, nego se moralo ići u Zagreb. A kad negdje putujete na operaciju, onda mislite na putovanje, morate imati novac za obitelj koja bi vam došla u posjet i mnogo toga drugog. Sad smo tu operaciju uveli u stalni program u Dubrovniku.

U kakvom stanju ste zatekli dubrovačku bolnicu?
– Bilo bi mi jednostavnije da je dr. Bini ostao, jer je kolega s iskustvom. Međutim, kada čovjek upozna situaciju, zaposlenike, način razmišljanja, onda sve krene dobro i sve se dobro razvija.

Radili ste dugo godina u Zagrebu i vama su stizali pacijenti iz Dubrovnika. Uvriježena je izjava „za to treba ići u Zagreb“. Sada ste došli u Dubrovnik, k pacijentima?
– Upravo smo htjeli to postići. Kroz medije se stvarala percepcija u javnosti kako je, osim dobrih doktora, potrebno još nešto iznad toga, nekakva tehnoligija. A za ovo nema posebne tehnologije! Mi radimo s tri instrumenta! Ipak, moram priznati da je na razini države malo doktora koji bi mogli raditi u Dubrovniku.

Zašto?
– Prije svega, vi ovdje imate problem što nitko ne želi otići iz Zagreba.

Zašto ste se onda vi odlučili napustiti Zagreb?
– Jer smatram da je kvaliteta života ovdje bolja nego u Zagrebu. Sve znam i u Zagrebu nemam više što naučiti. Mogu doći ovdje i druge poučavati. U nekom trenutku shvatite u čemu je problem i kako je prije svega potrebna edukacija. Dok sam u Dubrovniku imam namjeru pomoći osposobljavanju dva nova neurokirurga koji će ostati u Dubrovniku za stalno i izvrsno raditi svoj posao.

Ovoj bolnici gravitiraju i susjedne države. Kako vi gledate na ideju o OB Dubrovnik kao regionalnom centru?
– Iskreno, kako ja vidim razvoj zdravstva u Hrvatskoj, postoji mogućnost da država uskoro ni za zdravstvo neće imati dovoljno sredstava. Za neurokirurgiju bi se u Dubrovniku moglo napraviti mnogo. Dubrovnik je top destinacija u svijetu za koji svi znaju. S jednim dobrim medicinskim centrom to bi moglo biti fantastično. Hrvatska će, s obzirom na opći društveni standard, ulaskom u Europsku uniju moći ponuditi jeftiniju uslugu. Ekonomski gledano bi to bila jako dobra zarada za bolnicu.
 
Koji su idući koraci Odsjeka za neurokirurgiju i što će dubrovački pacijenti dobiti osnivanjem sveučilišne bolnice čitajte u tiskanom izdanju duLista koji je od srijede na kioscima.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist