Politika

DUBRAVKA ŠUICA VS. SANJA PUTICA Tko je ‘jači’ – tetka ili nepuća?

suica putica

Obje su Dubrovkinje, uspješne žene, majke, profesorice i bivše ravnateljice Gimnazije, i obje uspješno brode ozbiljnu političku karijeru.

Uz to su još i rodbinski blisko povezane. Dubravka Šuica i Sanja Putica možda su se proteklih godina u medijima i prečesto, svojom zaslugom ili bez nje, nalazile u istoj rečenici, ali su svakako iz brojnih razloga gotovo uvijek bile usmjerene jedna prema drugoj. Tetka i nepuća, obje rođene Luetić, javnosti su nametale dojam skladnog odnosa, premda će bolji poznavatelji njihove međusobne povijesti prije reći kako su svaka u svoje vrijeme igrale ‘toplo – hladno’.

Uvijek je lakše početi od onog što Šuicu (1957.) i Puticu (1979.) ‘veže i spaja’, a da nije samo ljubav.
Ponajprije, obje posjeduju profesorsku diplomu. Šuica engleskog i njemačkog, a Putica hrvatskog jezika. Šuica je profesorski posao obavljala u nekoliko dubrovačkih obrazovnih institucija (od OŠ Lapad 1981. do Gimnazije Dubrovnik 1996.) dok je njena nepuća prvo i jedino profesorsko iskustvo stekla ‘samo’ u Gimnaziji Dubrovnik. Inače, kada je riječ o obrazovanju, zanimljivo je primjetiti kako Šuica u svojim životopisima ističe kako je izrada njenog magistarskog rada ‘u tijeku’, dok je Putica upisala doktorat Komunikologije i odnosa s javnošću, koji je, pretpostavljamo, također ‘u tijeku’.

Podsjetimo, Putica je prvi vijećnički mandat u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika osvojila baš na listi koju je 2009. godine nosila Dubravka Šuica, koja ju je time inaugurirala u lokalnu politiku. Tesala je Putica zanat kao oporbena vijećnica u lokalnom parlamentu, a istovremeno tražila svoj put unutar stranke. Kad je 2014. godine Šuica konačno odlučila kormilo stranke prepustiti mlađima, Putica je vidjela priliku, ali je njenu ambiciju (kojom bi nastavila slijediti utabani tetkin trag) osujetio Mato Franković. Puticu ni to nije zaustavilo, već je kroz protekle dvije godine gradila mrežu prema Zagrebu, kako bi najprije zasjela na mjesto nacionalne predsjednice Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, a potom dohvatila i solidno (kasnije će se pokazati dovoljno visoko) sedmo mjesto na listi Domoljubne koalicije u X. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima prošle godine.

Šuici je radno mjesto ravnateljice bila izvrsna odskočna daska u visoke političke vode. Upravo je iz ravnateljske fotelje 2001. godine preselila u onu gradonačelničku, gdje se zadržala dva mandata, okitila se titulama Gradonačelnice svijeta, Gradonačelnice godine, bila u Top10 gradonačelnika svijeta… Putica je, pak, krajem prošle godine nakon uspješnog plasmana u Hrvatski sabor dala otkaz na mjesto ravnateljice, a jedno je vrijeme bilo vrlo izgledno kako će se preseliti na drugu stranu Markova trga. Nije poznato koliko joj je svojedobno bila zanimljiva ideja o gradonačelničkom mandatu.

Šuica je tijekom tri mandata u Hrvatskom saboru obnašala i niz drugih funkcija na međunarodnoj razini (Vijeće Europe), a kao kruna međunarodne političke karijere bio joj je izbor za hrvatsku članicu Europskog parlamenta, najprije u jednogodišnjem mandatu (2013. – 2014.), a potom i u drugom, petogodišnjem (2014. – 2019.).

Kad je riječ o njihovoj stranci HDZ-u, Šuica se kao dugogodišnja članica Središnjeg odbora uspješno nosila sa svim dosadašnjim predsjednicima/ama stranke. Može se reći da ih je politički preživjela i nadživila. Baš poput mačke s devet života. Postala je potpredsjednica stranke nakon što se na unutarstranačkim izborima 2012. godine priklonila struji Tomislava Karamarka. Putica je, pak, u tom području bez iskustva, a bilo je poprilično iznenađenje kad je prošle godine izabrana za nacionalnu predsjednicu Zajednice žena Katarina Zrinska. I jedna i druga su svojim pozicijama osigurale mjesto u trenutnom Predsjedništvu stranke.

Ovaj osvrt trebalo bi na kraju ipak nešto omekšati i malo osloboditi ‘političkih okova’ pa u tom smislu nije nebitno istaknuti kako se i danas po gradu priča kako su se momci okretali za lijepom Dubravkom kad bi se spustila na Banje, dok se s druge strane Puticu (očito novootkrivenu zvijezdu na nacionalnom političkom nebu) od nedavno uvrštava u razne top liste ljepote saborskih zastupnica. Kad je riječ u supružnicima, Dubravkin Stijepo dugogodišnji je pomorski kapetan i imaju jednu kćer, dok je Sanjin Loren vlasnik autopraonice s kojim ima dvije kćeri.

Nažalost, kako do zaključenja broja nije objavljena imovinska kartica freške saborske zastupnice, nismo bili u prilici usporediti i neke financijske i nekretninske aspekte. Ali, možda nešto treba ostaviti i za budućnost. Na kraju krajeva, puno toga će uskoro biti još jasnije.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ IPAK NEĆE BITI JEDINI Viktorija Knežević ulazi u Sabor

Dulist

POSTOJE LI I GDJE SU Najveći izazov studije prihvatnog kapaciteta bili su podatci

Andrea Falkoni Račić

Vijećnici izglasali uvjete prometovanja oko Grada uz četiri suzdržana glasa

Andrea Falkoni Račić