Aktualno

DZS: BDP u trećem kvartalu porastao za 15,8 posto

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu koja pokazuje da je tromjesečni BDP u trećem tromjesečju 2021. realno veći za 15,8 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020. Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene od 2,7 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2020. realno je veći za 15,5 posto.
U svim kategorijama BDP-a s rashodne strane, osim u kategoriji države, vidljiv je realan rast. Rast BDP-a u trećem tromjesečju 2021., u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, u najvećoj je mjeri prouzročen povećanjem osobne potrošnje i izvoza roba i usluga.
Prva procjena, prema originalnim podacima, pokazuje da je BDV u trećem tromjesečju 2021. realno veći za 13,5 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020. Najveći doprinos rastu ostvaren je u djelatnostima Trgovina na veliko i na malo, Prijevoz i skladištenje i Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) za treće tromjesečje 2021. upućuje na kratkoročna gospodarska kretanja, dok je osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a izračun realne stope rasta.

Pročitajte još

Nizozemac traži oca koji je radio u hotelu Bellevue ’60-ih godina. Možemo li mu pomoći?

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] FRANO ĐUROVIĆ: Kad me netko pita: ‘Odakle ste?’, uvijek ću reći – iz Dubrovnika

Mia Njavro Banić

NOVI PLOVIDBENI RED Od ponedjeljka kraći boravak na Lokrumu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija