Aktualno

DZS: BDP u trećem kvartalu porastao za 15,8 posto

DZS: BDP u trećem kvartalu porastao za 15,8 posto

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu koja pokazuje da je tromjesečni BDP u trećem tromjesečju 2021. realno veći za 15,8 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020. Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene od 2,7 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2020. realno je veći za 15,5 posto.
U svim kategorijama BDP-a s rashodne strane, osim u kategoriji države, vidljiv je realan rast. Rast BDP-a u trećem tromjesečju 2021., u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, u najvećoj je mjeri prouzročen povećanjem osobne potrošnje i izvoza roba i usluga.
Prva procjena, prema originalnim podacima, pokazuje da je BDV u trećem tromjesečju 2021. realno veći za 13,5 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020. Najveći doprinos rastu ostvaren je u djelatnostima Trgovina na veliko i na malo, Prijevoz i skladištenje i Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) za treće tromjesečje 2021. upućuje na kratkoročna gospodarska kretanja, dok je osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a izračun realne stope rasta.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist