Aktualno

DZS: BDP u trećem kvartalu porastao za 15,8 posto

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu koja pokazuje da je tromjesečni BDP u trećem tromjesečju 2021. realno veći za 15,8 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020. Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene od 2,7 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2020. realno je veći za 15,5 posto.
U svim kategorijama BDP-a s rashodne strane, osim u kategoriji države, vidljiv je realan rast. Rast BDP-a u trećem tromjesečju 2021., u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, u najvećoj je mjeri prouzročen povećanjem osobne potrošnje i izvoza roba i usluga.
Prva procjena, prema originalnim podacima, pokazuje da je BDV u trećem tromjesečju 2021. realno veći za 13,5 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020. Najveći doprinos rastu ostvaren je u djelatnostima Trgovina na veliko i na malo, Prijevoz i skladištenje i Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) za treće tromjesečje 2021. upućuje na kratkoročna gospodarska kretanja, dok je osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a izračun realne stope rasta.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ: Postigli smo dogovor, zastava će 6. prosinca biti podignuta na odašiljač na Srđu

Dulist

NA PUT IM STALE COVID MJERE Branitelji ove godine neće podići zastavu na ‘Toranj slobode’

Dulist

ZAČINIMO BOŽIĆ LJUBAVLJU Humanitarna akcija kuhanja bakalara na sv. Mihajlu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija