Kultura

DSO u Mostaru sudjelovao u izvedbi ‘Dive Grabovčeve’

DSO u Mostaru sudjelovao u izvedbi 'Dive Grabovčeve'

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru sinoć je upriličena opera ‘Diva Grabovčeva’ u čijoj je izvedbi sudjelovao Dubrovački simfonijski orkestar.

Prva hrvatska opera u Bosni i Hercegovini, nastala po legendi o Divi Grabovčevoj, glazbeno-scensko je djelo u četrnaest slika i četiri čina. U izvedbi je sudjelovalo oko 155 osoba, autor glazbe je don Dragan Filipović, libreto je napisao fra Ante Marić, a aranžmane potpisuje Fedor Vrtačnik. U izvođenju opere sudjelovali su Akademski zbor Pro musica s kojim DSO surađuje godinama, Akademski zbor Sveučilišta u Mostaru, Dubrovački simfonijski orkestar i Komorni sastav Simfonijskog orkestra Mostar.

Opera ‘Diva Grabovčeva’ prikazuje život djevojke katolkinje Dive Grabovčeve koja je živjela u Bosni i Hercegovini za vrijeme turske vladavine, a zbog toga što se odbila udati za turskog bega, biva ubijena.

Bila je ovo druga izvedba ‘Dive Grabovčeve’ u Mostaru, a koncertnu praizvedbu opere u Dubrovniku smo imali priliku čuti proljetos.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist