Aktualno

DRŽAVNA MATURA 2022. Maturanti, provjerite koje vas promjene čekaju na ispitima iz matematike i eseju

DRŽAVNA MATURA 2022. Maturanti, provjerite koje vas promjene čekaju na ispitima iz matematike i eseju

Popis književnih djela koja se mogu pojaviti na školskom eseju kako na višoj tako i na osnovnoj razini hrvatskog jezika kraći je, dok je na ispitu iz matematike u istoj satnici deset zadataka više nego godinu prije. Novosti su to koje očekuju ovogodišnju generaciju maturanata na ispitima državne mature, piše Večernji.

Riječ je o generaciji srednjoškolaca uključenih u eksperimentalni program Škole za život u školskoj 2017./2018. godini, a koji su se od prvoga razreda srednje škole obrazovali prema predmetnome kurikulu s kojim su se sada uskladili ispiti. Uz navedene promjene u dva obvezna predmeta državne mature ovogodišnja generacija ne mora strahovati od esejskog dijela ispita hrvatskog jezika – naime, kao i prošlogodišnjoj generaciji učenika, ni ovoj generaciji maturanata neće biti uveden obvezni prag na eseju. Ta će promjena dočekati po svemu sudeći učenike koji će na državnu maturu 2022./2023. godine, a koji bez položenog praga na esejskom dijelu ispita iz hrvatskog jezika neće moći ni položiti navedeni ispit bez obzira na to koliko dobar rezultat ostvarili na ispitu.

Ovogodišnja generacija maturanata, za razliku od prošlogodišnje, prvim će ispitima pristupiti, barem po trenutačnom rasporedu koji je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, već 31. svibnja, a zadnji ispit ovogodišnje državne mature rezerviran je za 27. lipnja kada se u 9 sati piše ispit iz matematike na višoj i osnovnoj razini.

Test iz hrvatskog jezika pisat će se 23. lipnja na obje razine, a maturanti će morati riješiti u 100 minuta, dok će esejskom dijelu ispita bez obzira na prijavljenu razinu, maturanti pristupiti dan poslije, 24. lipnja. Već sada su svi budući pristupnici državne mature obaviješteni da ove godine mogu očekivati dvije vrste školskog eseja – interpretacijski i usporedni, a za njegovo pisanje na raspolaganju će imati 160 minuta. Oni maturanti koji će prijaviti višu razinu hrvatskog jezika za esejski dio svog ispita moraju pročitati ili se podsjetiti sadržaja deset književnih djela, počevši od izbora iz pjesništva Charlesa Baudelairea, pa do romana ‘Stranac’, ‘Zločin i kazna’, ‘Patnje mladog Werthera’, ‘Preobražaj’, ‘Kiklop’, zatim drama ‘Gospoda Glembajevi’, ‘Hamlet’ i ‘Antigona’, kao i zbirki hrvatskih pjesnika Antuna Branka Šimića i Tina Ujevića. Prijave do 15. veljače U školskom eseju učenik mora napisati najmanje 400 riječi, a u cijelom esejskom dijelu više razine učenik može ostvariti najviše 40 bodova. Maturanti koji će birati osnovnu razinu hrvatskog moraju se pripremiti ponavljajući ili čitajući sedam književnih djela, a na njihovoj je listi umjesto ‘Antigone’ ‘Smrt Smail-age Čengića’.

Ispit iz engleskog jezika koji je treći obvezni ispit mature, neovisno o razini koju će maturant izabrati, pisat će se 2. lipnja u 9 sati. Prijave ispita za državnu maturu za ovogodišnju generaciju maturanata počinju s prvim danom prosinca, a traju do 15. veljače 2022. Prve rezultate učenici mogu očekivati 11. srpnja, dok će konačni rezultati biti objavljeni 18. srpnja. Tada će ovogodišnji maturanti znati jesu li uspješno završili srednjoškolsko obrazovanje i upisali željeni fakultet.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist