Hrvatska

DRUGI POKUŠAJ Vlada raspisuje novi natječaj za privatizaciju Croatia Airlinesa

Zrakoplov Croatia Airlinesa

Vlada bi sutra trebala donijeti odluku o novom natječaju za kupnju udjela u Croatia Airlinesu, nakon što na prošlogodišnji natječaj nije pristigla nijedna ponuda. Vlada od strateškog partnera očekuje širenje prometne mreže i povećanje tržišnog udjela, dokapitalizaciju, sudjelovanje u obnovi flote, potporu razvoju postojeće mreže zračnih luka i daljni razvoj tehničkih servisa Croatia Airlinesa.

Odabir strateškog partnera Vlada povjerava povjerenstvu na čelu s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončićem.
Po odabiru strateškog partnera, sukladno hrvatskim i zakonima EU-a, vlasništvo i upravljanje Croatia Airlinesom mora biti u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih osoba iz Europske unije.

Kao jedna od tvrtki koja bi mogla sudjelovati na natječaju za kupnju udjela u Croatia Airlinesa, u javnosti se spominjao kineski Hainan Airlines. Krugovi bliski domaćoj aviokompaniji ističu pak da bi, što se tiče dovođenja strateškog partnera, trebalo izbjeći model koji su proveli srpski i češki avioprijevoznici, prema kojem strateški partner dolazi do kontrolnog vlasničkog paketa, a potom izvlači uloženo iznajmljivanjem svojih zrakoplova tako preuzetim kompanijama.

Nasuprot tome, za Croatia Airlines bio bi prihvatljiv strateški partner koji bi bio spreman dokapitalizirati tvrtku, smatraju poznavatelji zrakoplovne industrije. Oni ističu važnost strateškog povezivanja za male aviokompanije kakva je u svjetskim razmjerima Croatia Airlines, čija se flota sastoji od 12 zrakoplova – šest Airbusa od kojih je jedan u operativnom najmu te šest zrakoplova Q400 u operativnom najmu. Croatia Airlines u prošloj je godini prvi put nakon 2007. godine ostvario dobit, a i u 2014. očekuje pozitivno poslovanje. Doduše, u prvoj polovini godine, koja za Croatia Airlines zbog izrazite sezonalnosti poslovanja uvijek predstavlja poslovno slabije razdoblje, tvrtka je imala neto gubitak od 38,8 milijuna kuna, ali to je 52 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Croatia Airlines osnovan je 7. kolovoza 1989. godine, kada je u sudski registar upisano poduzeće za zračni prijevoz Zagreb Airlines (Zagal), koje je u srpnju 1990. promijenilo ime u Croatia Airlines. Tvrtka je članica najvažnijih zrakoplovnih udruženja kao što su IATA (Međunarodna udruga za zračni promet), AEA (Europska udruga avioprijevoznika), a ove godine uz 25. godišnjicu utemeljenja, obilježava i desetu obljetnicu članstva u najvećemu zrakoplovnom savezu Star Allianceu. Nacionalni avioprijevoznik daje važan doprinos razvoju hrvatskog turizma, jer zrakoplovima Croatia Airlinesa u Hrvatsku dolazi jedna trećina svih avioturista na godišnjoj razini, a u 2013. kompanija je bila peti najveći izvoznik u Hrvatskoj. Ove sezone zrakoplovi Croatia Airlinesa izravno povezuju Hrvatsku s 32 europska odredišta u 18 država, a u domaćem prometu glavni grad Zagreb sa Splitom, Dubrovnikom, Zadrom, Pulom, Osijekom i Bolom na Braču.

Poslovni.hr

 

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist