Kultura

DRAMSKA PREMIJERA VOJNOVIĆEVA KOMADA ‘Maškarate ispod kuplja’ u petak na daskama KMD-a

DRAMSKA PREMIJERA VOJNOVIĆEVA KOMADA 'Maškarate ispod kuplja' u petak na daskama KMD-a

Imali smo puno posla. Čini mi se da se ansambla odmah ‘uštekao’ na tu energiju. Nismo gubili vrijeme. Odmah smo skočili na glavu i mislim da će se rezultat toga rada vidjeti – poručio je u utorak redatelj Paolo Tišljarić prilikom predstavljanja posljednje dramske premijere Kazališta Marina Držića – Vojnovićeve ‘Maškarate ispod kuplja’.

Riječ je o komadu u kojemu se bard hrvatske moderne književnosti, gotovo dvadeset godina poslije kultne Dubrovačke trilogije, vraća tematici rodnoga grada pa je pretvara u tetralogiju. Ponovno zaokupljen propadanjem vlastele, u ovoj drami sentimentalno – poetskih ugođaja i suzvučja protivnosti, koja je protkana opsežnim proznim komentarima i didaskalijama, usredotočuje svoje zanimanje na humanizaciju odnosa vlastele prema puku, tj. prema vlastitim službenicama, no istovremeno izuzetno korespondira s današnjim trenutkom.

Autorski tim uz Tišljarića koji ujedno potpisuje scenografiju i izbor kostima, među ostalim, čine koreografkinja Matea Bilosnić, oblikovateljica rasvjete je Vesna Kolarec dok je autor glazbe Žarko Dragojević. Jezična savjetnica te asistentica redatelja je glumica Srđana Šimunović koja također utjelovljuje gospođu Jele.

– Kao početnica, moj prvi Vojnović bio je 1999. godine kada sam igrala pučku djevojčicu Kristinu, a danas s ponosom mogu igrati gospođu Jelu. Nju je igrala i Desa Begović koje ću se danas prisjetiti i pročitat ću njenu poruku koju mi je dala na premijeri Trilogije. ‘U sebi nosiš sve osobine koje krase one najbolje među nama. Ne dopusti da ti to otmu’, napisala je. Nadam se da sam opravdala ono što je Desa u meni vidjela i s ponosom sam stala u njezine cipele – kazala je Šimunović.

Uz Šimunović na sceni dubrovačkog teatra nastupit će Jasna Jukić kao gospođa Ane, Mare je Izmira Brautović, Džive Marija Šegvić, Anica Ivana Gulin, gospar Orsat Knez, odnosno Il dottore
Hrvoje Sebastijan. Čoroja, gospara Džona i pantalonea igra Edi Jertec, potom Turicu, gospođu Klaru i Aničinnu majku Darija Mikulandra Žanetić, vilu, colombinu, sinjorinu Dešu i mladu gospođu Anu Paula Japunčić, a austrijski oficir i gospar Vlaho je Lukša Tomić dok je gostujućem Deni Sankoviću pripala uloga Jera. Također, kao dio glumačkog ansambla publika će na Vidrinim daskama imati priliku vidjeti i klapu Kaše koju sačinjavaju Luka Šerić, Marijo Anđelić, Alen Roki, Marko Palčok, Ante Džamarija i Vicko Dragojević.

– Vojnović je toliko dobar pisac da je poznavajući i pišući povijesne činjenice iz svoje mašte stvorio je Dubrovnik kojeg svi mi mislimo da poznajemo ako ga čitamo. On jednostavno Grad živi, odnosno Vojnović živi Grad. Mislim da imamo sreću što je pandemija koronavirusa prisilila Paola Tišljarića da ga režira. Nakon Joška Juvančića koji je napravio te davne predstave koje je Srđana spomenula, dobili smo redatelja koji živi u Dubrovniku, koji ga voli i poznaje ga. Treba znati pogoditi njegovu melankoniju i tufinu, provesti zimu kako bi ga se razumjelo – rekla je Jukić.

– Meni je ovo prvi put da igram Vojnovića. Sjećam se kad sam na Akademiji čitala ovaj komad. Teško sam se probijala kroz njega jer pola riječi nisam mogla razumijeti. U međuvremenu sam napravila nekoliko predstava na dubrovačkom. Hvala Bogu na Srđani koja mi je u svemu pomagala. Tumačim lik Anice, 17-godišnje sluškinje koja je kao sedmogodišnja djevojčica došla u kuću sestara Nikšinica na skrb i službu. U svojoj 17-oj godini umire od tuberkuloze – iznijela je Gulin.

Premijera ‘Maškarate ispod kuplja’ je u petak, nakon čega slijedi još pet repriznih izvedbi.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist