AktualnoUrednički izbor

Dr. Ana Bakija Konsuo savjetuje: Što napraviti ako vas opeče meduza?

Dr. Ana Bakija Konsuo savjetuje: Što napraviti ako vas opeče meduza?
08.12.2022., Stara gradska luka, Dubrovnik - S jugom i ciklonalnim vremenom uz nanose smeca doslaa je i najezda meduza. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Meduza morska mjesečina (Pelagia noctiluca) tijekom proteklog je razdoblja zabilježena na nekoliko dubrovačkih plaža. Veliki broj naših sugrađana doživio je neugodan susret s ovom uobičajenom vrstom meduze na području Jadrana.

Izv. prof. dr. sc. Ana Bakija-Konsuo, dr. med. spec. dermatovenerologije za čitatelje DuLista je istaknula korisne savjete u slučaju kontakta s meduzom, a koje prenosimo u nastavku.

-Kod kontakta s meduzom dolazi do reakcije kože, odnosno do kontaktnog dermatitisa koji se klinički manifestira simptomima crvenila, otoka, mjehura te subjektivnih simptoma poput svrbeža, pečenja i boli. Koliki će intezitet simptoma biti ovisi o vrsti meduze kao i o duljini kontakta. Simptomi su najčešće blagi, pa je dovoljna samopomoć, no ponekad mogu biti praćeni i općim simptomima poput mučnine, glavobolje, povraćanja i sl. kada je potrebno mirovati u zamračenoj prostoriji a mogu pomoći analgetici koji smanjuju bol a mogu se također bez recepta nabaviti u ljekarni – rekla je.

Nakon kontakta s meduzom, navodi dalje, potrebno je izaći iz mora, isprati zahvaćeno područje morskom vodom, ukloniti pažljivo zaostale žaranice s površine kože (rukavicom, pincetom, paziti da se ne dodirnu rukom).

Dr. Ana Bakija Konsuo savjetuje: Što napraviti ako vas opeče meduza?

-Zahvaćeno područje ne bi se smjelo trljati, svrbiti, pritiskati jer može doći do pogoršanja simptoma zbog aktivacije preostalih žarnica na površini kože. Kako bi se smanjili simptomi mogu se stavljati pripravci koji smiruju upalu kože, npr. lokalni i/ili sistemski antihistaminici, preparati s aloa verom, dekspantenolom, ili sl. koje možete nabavit bez recepta u ljekarni. U slučaju da se radi o težim kliničkim simptomima ili ako se radi o manjoj djeci trebalo bi se javiti liječniku. I na kraju, nakon smirivanja simptoma potrebno je kožu njegovati preparatima za regeneraciju kože te štititi fotoprotektivnim preparatima, odnosno izbjegavati izlaganje suncu i mazati kreme sa SPF 30 ili 50 kako ne bi zaostale hiperpigmentacije ili ožiljci koji mogu biti značajni estetski problem – zaključila je.

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Pročitajte još

Počinju nacionalni ispiti, pisat će ih više od 37 tisuća učenika

Dulist

Prolaz na jugoistok – Žarko Dragojević

Ivana Grkeš

‘NEDJELJOM U 2’ Ivica Tucak: Od igrača ne tražim da me vole, tražim samo da me poštuju

Dulist