Kultura

Dr. Ana Bakija-Konsuo donirala Bukovčeva djela Umjetničkoj galeriji

Dr. Ana Bakija-Konsuo donirala Bukovčeva djela Umjetničkoj galeriji

Svečano predstavljanje knjige Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica održat će se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u subotu, 1. srpnja u 20 i 30 sati. Knjiga će se predstaviti projekcijom istoimenog filma te izložbom vrijedne donacije djela Vlaha Bukovca Zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik.

Knjiga Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica autora izv. prof. dr. sc. Ana Bakija-Konsuo, dr. med. i mr. sc. Ivice Vučaka, dr. med. koja je izašla u izdanju Medicinske naklade priča je o Gradu i njegovim ljudima, priča o životima i ljudskim sudbinama u jednom vremenu, uokvirena kontekstom onodobnih povijesnih, društvenih i političkih mijena. Njihovo djelovanje u Dubrovniku značajno je u sagledavanju povijesti medicine i razvoja medicinske struke, a prikaz njihovih brojnih društvenih i sportskih aktivnosti vrijedan je prinos u stvaranju slike o dubrovačkom životu i prilikama krajem 19. i tijekom prve polovine 20. stoljeća. Svjedočanstvo je to o ljudima koji su svoj poziv i svoje emocije vezali uz Grad i tako na najbolji mogući način sudjelovali u stvaranju njegova identiteta, obogativši njegovu svakodnevicu i ostavljajući trag u njegovoj bogatoj prošlosti.

Višegodišnje istraživanje liječnika iz obitelji Bibica rezultiralo je ne samo knjigom tiskanom na hrvatskom i engleskom jeziku, već i prikupljenom povijesnom građom i portretima Vlaha Bukovca koja predstavljaju članove iz obitelji Bibica, u vlasništvu autorice Ane Bakija-Konsuo. Arhivsku građu (diplome, svjedodžbe, dokumenti, fotografije i sl.) vlasnica je donirala Državnom arhivu u Dubrovniku kako bi se sačuvala kao vrijedno vrelo za buduća istraživanja.

Zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik izv. prof. dr. sc. Ana Bakija Konsuo, dr. med. donirala je tri djela Vlaha Bukovca koja prikazuju portrete obitelji Bibica (Portret Frana Bibice, 1891., ulje / platno, 60 x 47 cm, Portret Marka st. Bibice, 1907., ulje / lesonit. 59,5 x 42, 4 cm, Portret Lucije Bibice rođ. Drašković, 1881., ulje / platno, 42, 5 x 32 cm), a koja će na dan promocije knjige i filma Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica biti predstavljena na prvom katu izložbenog prostora Umjetničke galerije Dubrovnik.

Ovom iznimno vrijednom donacijom značajno je obogaćena Zbirka moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik što je i snažan poticaj za daljnja istraživanja o životu i radu velikog Vlaha Bukovca kao i obitelji Bibica.

Pročitajte još

[FOTO] ‘JA SAM ONA KOJA NISAM’ Gostujuća predstava oduševila dubrovačku publiku

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Otvaranje’ Berte Miloš

Dulist

U ČITAONICI Susret sa španjolskim piscem Jacobom Bergarechom 

Dulist