Grad

Dovršena je sanacija pločnika na Pilama

Dovršena je sanacija pločnika na Pilama

Cjelovita sanacija kamenog nogostupa zapadnog pristupa povijesnoj jezgri Grada privedena je kraju, čime je „recepcija grada“ dobila ljepši i reprezentativniji izgled. Projekt obnove započeo je u ožujku, a radovi su bili podijeljeni u faze kako bi se pješacima omogućio neometan prolaz. Na potezu od restorana Dubravka, Ulicom branitelja Dubrovnika sve do skretanja za Gradac obnovljeno je ukupno oko 1.100 kvadratnih metara pločnika.

Na ovom području kamene ploče su često pucale zbog opterećenja i dotrajalosti te je dolazilo do ulegnuća na pojedinim dijelovima što je predstavljalo moguću opasnost za prolaznike i izgledom je bilo neprimjereno za kontaktnu zonu povijesne jezgre. Radove je provodio Upravni odjel za promet, slijedeći smjernice Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Sukladno uputama konzervatora da se očuva što više starog kamena, uspješno je očuvano i ponovno ugrađeno oko 300 kvadratnih metara pločnika.

S radovima se započelo na Pilama zbog najveće frekvencije prolaznika, a u prvoj fazi obnovljen je i cijeli plato Brsalje. Spomenik braniteljima, tzv. Kocka mora, demontiran je i uklonjen zbog opasnosti od urušavanja, a uklonjena je i podloga cijelog platoa te je ugrađena potpuno nova. Prigodom obilaska radova u lipnju, gradonačelnik Franković najavio je postavljanje novog spomenika o čijoj će se izvedbi i lokaciji gradska uprava usuglasiti s braniteljskim udrugama.

U narednom periodu sanirat će se još manji dio nogostupa s druge strane ulice i popraviti pločnik na parkingu za motocikle na Pilama.

Radove vrijedne 2.3 milijuna kuna s PDV-om izveo je Građevinar-Quélin d.d., a za stručni nadzor angažirana je tvrtka CON-TEH d.o.o.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist