AktualnoZanimljivosti

Donosimo popis stvari koje bi bilo korisno učiti u školi

Donosimo popis stvari koje bi bilo korisno učiti u školi

Prosvjetari u Hrvatskoj odavno se slažu kako bi škole trebale postati mjesto u kojem se ne stječe samo akademsko znanje, nego i određene životne i odgojne vještine koje će nas nakon obrazovanja voditi kroz život.

Naravno, temelj pravilnog odgoja postavlja se u obitelji i nije zadatak obrazovnog sustava da to radi umjesto roditelja ili najbliže okoline zadužene za to.

Škole i fakulteti trebali bi samo nadopunjavati eventualne ‘rupe’ u odgoju i pomoći u pripremi djece za ono što ih očekuje nakon obrazovanja, prenosi portal Zadovoljna.hr.

Evo koje bi stvari bilo korisno učiti u školi, ali i kod kuće:

Kako razgovarati
Svaki razgovor zahtjeva poznavanje određenih društvenih norma ili pravila ponašanja.

Kućanski poslovi
Mnogi se s nostalgijom prisjećaju satova domaćinstva na kojima su se nekada stjecala osnovna i napredna znanja o kućanskim poslovima i kuhanju. Usvajanje tih prijeko potrebnih vještina pomaže i kod razvoja motorike, a djeci bi dalo priliku da istraže i druga područja kojima bi se eventualno mogli baviti jednog dana.

Bonton
vođenjem računa o bontonu sigurno se ostavlja dobar dojam na okolinu. Potrebno je objasniti djeci svaki dio svijeta ima svoj bonton i zato uvijek moraju biti spremni učiti o običajima društva u kojem se nalaze, raditi na međusobnom slaganju i zajedništvu.

Neuspjeh
Upravo zato ih treba podučavati tome kako je neuspjeh sastavni dio života i moraju znati kako se nositi s njim. Također moraju znati da ih neuspjeh ne definira i kako uvijek imaju novu priliku da se dokažu.

Seks
Kroz predmete poput prirode i društva ili biologije djeca kroz obrazovanje imaju priliku naučiti puno o vlastitom zdravlju i tijelu. Međutim, ti predmeti nisu dovoljno fokusirani na mnoge bitne aspekte i zato je uvođenje zdravstvenog odgoja sjajan dodatak obrazovanju.

Financijska odgovornost
Raspolaganje novcem jedna je od najvećih životnih odgovornosti. Iako nas u školama i na fakultetima mnogi predmeti uče o financijama, poduzetništvu i ekonomiju, rijetko učenici iz škole izađu s znanjem o poreznim karticama, osobnim štedanjama, pojmovima bruto i neto plaće, i ostalim osobnim financijskim pitanjima.

Pročitajte još

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist